Memento palim suborcima, samo jedne, udarne Četvrte gardijske brigade

  • Written by:

„Bojni blaženika na nebesima“, novi zbornik pjesama promoviran u Udruzi veterana legendarnih Pauka

„Ljubimo vas kao za života umivenih u mirise Domovine. Milujemo suncem zlatnim i srebrnom mjesečinom dok vam večeras upućujemo  stihove naše u pjesmi, suzi i molitvi. …“ citat iz uvodnika Zbornika, autora Mate Buljubašića.

Uočnici obilježavanja obljetnice osnutka Četvrte gardijske brigade, kao uvod u brojna događanja, u prostorijama Udruge  veterana  iste brigade u Splitu, preživjeli dragovoljci, pjesnici  i brojni drugi vezu  svojim stihovima vijence slave  i ponosa, vijence ljubavi i zahvalnosti, nezaborava i molitve već  dugih sedam godina. Uvijek iz početka, pišu nove naslove istih ili sličnih tema  ali novih rima i tako iz godine u godinu. „ Pjesma je kratka i ne može izraziti sve što moje srce osjeća, ali ne ću stati, jer srce ne bi izdržalo“, rekao mi je vidljivo ganut pjesnik i dragovoljac, Nikša Krpetić pročitavši  svoju pjesmu „Stari ratnik“. Uistinu, stihovi prožimaju dušu milinom i tugom,a suza i meni „biži“ kao i didi iz Nikšine pjesme. Vesela i užurbana atmosfera  dočekala me je na ulazu u dvoranu u kojoj sam tražila slobodnu stolicu. Voditelj i moderator programa večeri, ujedno i urednik ovogodišnjeg zbornika domoljubne poezije, pukovnik Mate Buljubašić označio je početak svečanosti predstavivši publici, njima najdražu i najbolju klapu Elektrodalmacije, koja nas je zagrijala, kako to oni znaju, ponosnom himnom Lijepe Naše. Slijedila je molitva zahvale našem Stvoritelju uz sudjelovanje svih prisutnih u dvorani, dostojanstvna minuta u tišini i vrlo emotivan tekst iz uvodnika ovogodišnjeg zbornika koji je pročitao njegov autor, voditelj programa.   Moje misli na trenutak odlutaše, ali ne izvan teme. Prizvah  antologijske riječi ratnog ministra obrane Gojka Šuška :“Hrvatska vojska ima sedam gardijskih brigada u svojem sastavu ali samo je jedna udarna, a to je 4.gardijska brigada,Pauci „.  Članica Upravnog odbora Udruge veterana četvrte gardijske Julija Budimir Bekan, aktivna sudionica Domovinskoga rata , izrazila je radost i zahvalnost  pjesnicima koji svojim stihovim ne dopuštaju da se ugasi plamen sjećanja na ratne dane,  boli i slave. Tuga  ostaje za 193 poginula suborca i petoricom nestalih pripadnika. Ponosna, upoznala nas je s programom  dvodnevne svečanosti u našem gradu i pozvala na sudjelovanje, jer crvene beretke su uistinu ponos Splita, ponos Dalmacije i cijele naše domovine.   U nastavku programa  izmjenjivale su se domoljubne klapske pjesme sa stihovima koje su pročitali njihovi autori.  Sve se je stapalo u ljepotu koja nas je ostavljala u tišini, jer bol srca se nije mogla izraziti , ali se suza na oku nije mogla sakriti. Anita Brajković  piše  o Josipu Joviću, Danica Bartulović o Goranu Kliškiću, Zvonimir Hazdovc o hrabrim Hrvaticama, Nađan Dumanić o Četvrtoj na lijepom splitskom jeziku, Ilija Protuđer voli Četvrtu. Nikša Krpetić nam ne zaustavlja suze svojim stihovima. Dok Ivica Eterović kliče budućnosti Hrvatske, Frane Livajić mirno  uspavljuje  pale junake na postelji rodne grude, a Kristina Nuić Prka se ponosi njima. Nagrađeni pjesnici večeri su: Frano Livajić, Danica Bartulović i  Nađan Dumanić. Čestitamo!

Voditelj programa, pukovnik Mate Buljubašić uputio je biranim riječima svoju zahvalnost Hrvatskoj udruzi Benedikt i  njezinim prisutnim članovima u dvorani. Družnje u ugodnoj atmosferi nastavilo se uz krepak domjenak. Stihovi nagrađenog autora profesora  Nađana Dumanića, napisani čakavicom i splitskim govorom, osvajaju nas  snagom stiha i ljepotom poruke. Dvije posljednje kitice:

Ništa nije lišo, brez da jema friža                    I sa’ čujen di Andrija zove

Tilo tleju ide, a duše su vične                          Pobjedničkin glason , kada himnu svira

Klekni sinko s didon podan vela križa            On po nebu vodi svoje paukove

Pomoli se za vitezove iz četvrte dične.          To nam daje vire, nade, mira.

Margita Vučetić/hu-benedikt.hr

Skip to content