Misu na Bleiburgu predvodi mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa i HKM-a

  • Written by:

U HKR-ovoj emisiji “Argumenti” u četvrtak, 16. svibnja, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić objavio je da će misu na Bleiburgu, za žrtve Križnog puta, u subotu 18. svibnja predvoditi mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa.

Dr. Markić pozvao je sve one koji će doći odati počast žrtvama na Bleiburgu da se dostojanstveno i molitveno spomenu hrvatskih žrtava.

“Upućujem zamolbu da posjetitelji ničim ne daju povoda manipulacijama koje su se javljale nekoliko posljednjih godina. Želimo pokazati kako je riječ o uistinu vjerničkom okupljanju te da se molitveno spominjemo hrvatskih žrtava koje su bespravno ubijene. Uistinu nam je dužnost i obaveza moliti za njih”, poručio je ravnatelj dušebrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić.

Podsjetimo, komemoracija u povodu 74. obljetnice Bleiburške tragedije bit će održana u subotu 18. svibnja na Loibaškom polju pored Bleiburga.

Program komemoracije u subotu 18. svibnja:

– 11 sati: molitva kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu
– 11.20 sati (okvirno): kretanje procesije od groblja u Unterloibachu prema Bleiburškom polju
– 12 sati: početak službenog dijela komemoracije na Bleiburškom polju uz izravan prijenos Hrvatske radiotelevizije
– 12.15: misno slavlje
– 13.35: molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi
– 13.45: polaganje vijenaca
– 14.00: odjavna riječ glasnogovornika Počasnoga bleiburškog voda vlč. Ante Kutleše

Počasni bleiburški vod je, kao i proteklih godina, osigurao besplatan prijevoz hodočasnika autobusima iz Zagreba u Bleiburg. Polazak autobusa je između 5 i 6 sati ujutro s Autobusnog kolodvora u Zagrebu.

Mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže, predvodit će misu na komemoraciji za hrvatske žrtve na Bleiburgu, objavljeno je prvi put službeno u četvrtak 16. svibnja u HKR-ovim ‘Argumetnima’ o temi „Kako će proći subotnja središnja komemoracija na Bleiburgu?” Sugovornici urednika Ivana Taševa bili su: dr. Tomislav Markić, dr. Mario Jareb te Vice Vukojević.

Ime mons. Svaline objavio je dr. Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, navevši usto da procesija kreće u 11.30 do polja na kojemu je oltarni prostor. Misa počinje u 12.15 i trajat će oko sat i pol.

Nakon mise bit će molitva za žrtve islamske vjeroispovijesti. Nju će predvoditi ef. Idriz Bešić uime Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, a nakon toga i himne Republike Hrvatske bit će jedan – izrazio se – jednostavan obred polaganje vijenaca i na kraju će komemoracija biti zaključena zahvalom Ante Kutleše, glasnogovornika Počasnoga bleiburškoga voda.

„Samu liturgiju, kao što znate, ove godine neće predvoditi biskup, po odluci dijecezanskoga administratora iz Klagenfurta, ali, evo, mogu sad objaviti, to je prvi puta da to javno govorimo, da će procesiju i svetu misu predvoditi mons. Fabijan Svalina, vaš ravnatelj – ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i isto tako Hrvatskoga Caritasa”, obznanio je dr. Markić.

Ono po čemu će se skup razlikovati od prijašnjih je njegov karakter jer je komemoracija prijavljena kao javno, a ne vjersko okupljanje zbog odluke dijecezanskog upravitelja.

Organizator Počasni bleiburški vod na tu se odluku žalio i do ovoga trenutka nisu dobili nikakvo rješenje. Dr. Vice Vukojević, predsjednik Voda, kaže da imaju pravo na žalbu pa će se komemoracija vjerojatno održati.

Ali je stvar u tome, da po ‘austrijskom zakonu o vjerskim okupljanjima’ oni su bili dužni skup samo prijaviti. Nisu trebali tražiti i odobrenje.

„Međutim, na zadnjem sastanku s austrijskim predstavnicima u Koruškoj nama je pročitana neka odluka ili dopis upravitelja biskupije gdje se kaže da je zadnja komemoracija bila politička, a misu je tada vodio predsjednik Hrvatske biskupije konferencije nadbiskup Želimir Puljić”, podsjetio je Vukojević.

Pojasnio je da to sada znači sljedeće: Skup ne potpada više pod Zakon o vjerskom okupljanju, već pod Zakon o javnom okupljanju. Nadležna osoba koja nadzire događanje ima neograničenu vlast i ona taj skup može prekinuti u svakome trenutku. Pribojavaju se, istina, takvog scenarija i ciljanih provokacija. Oni ne mogu spriječiti nikoga da na drugim javnim površinama, izvan njihove nadležnosti, dođu sa zabranjenim znakovljem, no na ulazu u svoj posjed imat će službene osobe koji će sprječavati ulaz takvima i čuvati dostojanstvo komemoracije.

Povjesničar dr. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest govoreći o prijeporima, spomenuo je da podjele među Hrvatima oko Bleiburga neprestano stvara jedna glasna manjina iz društvenih elita koja stoji na antifašističkim, a zapravo kripto-komunističkim stajalištima koji se ne mire s bilo kakvim drugim pogledom na hrvatsku prošlost.

„Iako, kada bi se gledalo čisto povijesno što se dogodilo, historiografija je to – rekao bih – riješila odavno. Tu nema nikakve dvojbe, riječ je o velikom poslijeratnom zločinu tadašnjih komunističkih vlasti, jugoslavenske armije i svih onih službi koje su išle uz nju gdje je prema različitim podacima, spoznajama i dokumentima u najmanju ruku riječ o desecima i desecima tisuća žrtava, ako ne i više od toga, jer nemamo konačne brojeve”, iznio je dr. Jareb. Ali se zna, na temelju istraživanja Slovenske državne komisije, da samo na prostoru Teznog – možda jednog od najvećih stratišta – leži od 15 do 20 tisuća žrtava koje su ubijeni u otprilike tjedan dana bez ikakvog pravičnog suđenja.

Dr. Markić je, stoga, pozvao sve one koji će doći odati počast žrtvama na Bleiburgu da se dostojanstveno i molitveno spomenu hrvatskih žrtava.

“Upućujem zamolbu da posjetitelji ničim ne daju povoda manipulacijama koje su se javljale nekoliko posljednjih godina. Želimo pokazati kako je riječ o uistinu vjerničkom okupljanju te da se molitveno spominjemo hrvatskih žrtava koje su bespravno ubijene. Uistinu nam je dužnost i obaveza moliti za njih”, poručio je ravnatelj dušebrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Komemoracija u povodu 74. obljetnice Bleiburške tragedije bit će održana u subotu, 18. svibnja, kao i svih tih godina na Loibaškom polju pored Bleiburga. Očekuj se oko deset tisuća sudionika.

Počasni bleiburški vod je, kao i proteklih godina, osigurao je besplatan prijevoz autobusima iz Zagreba. Polazak je između 5 i 6 ujutro s Autobusnog kolodvora.

Misa počinje u 12.15 sati i u izravnom prijenosu može se pratiti također putem Hrvatskoga katoličkog radija. Televizijski prijenos je na javnoj televiziji.

Izvor: MISIJA / IKA

Skip to content