Reakcija Velimira Bujanca na priopćenje HND-a o događaju na Bleiburgu

  • Written by:

U nastavku donosimo reakciju Velimira Bujanca, urednika i voditelja Bujice.

Poštovani,

Hrvatska informativna novinska agencija (HINA) danas je prenijela priopćenje Hrvatskog novinarskog društva u kojem potpisnik tog priopćenja iznosi jednostranu i potpuno neistinitu verziju “događaja“ u Bleiburgu, u subotu, 18. svibnja ove godine, kojeg smo navodni akteri moja malenkost i izvjesni Danijel Majić. HND navodi da je Majić “fizički i verbalno napadnut od strane Velimira Bujanca i desetak njegovih prijatelja“, što je potpuna neistina, jer nikakvog verbalnog, a kamo li fizičkog kontakta između nas dvojice nije bilo.

Da nije bilo nikakvog napada na Danijela Majića s moje strane, kao ni sa strane meni bliskih osoba, utvrdila je i austrijska policija, koja je tijekom postupanja zaključila da nitko od navedenih nije prekršio ni jedan austrijski zakon.

Iako je to u o ovom kontekstu možda nebitno, redakcija Bujica raspolaže snimkama koje potvrđuju da Danijel Majić na Bleiburgu nije bio kao “novinar“ već kao aktivist koji je davao upute protuprosvjednicima s jugoslavenskim zastavama i komunističkim obilježjima.

Nisam član Hrvatskog novinarskog društva i ne namjeravam uopće ulaziti u polemiku s njima, već ovim putem samo skrećem pozornost javnosti na činjenicu da me prije objave svoje “presude“ nisu ni kontaktirali. S druge strane, aktualni predsjednik HND-a Hrvoje Zovko nedavno je prema tvrdnjama nekoliko svjedoka, fizički nasrnuo na jednu damu – urednicu na HRT-u, gospođu Katarinu Perišu Čakarun. U tom slučaju ipak postoje neki svjedoci, ali nismo čuli da je HND to osudio.

U Zagrebu, 20. svibnja 2019.

Velimir Bujanec, urednik i voditelj Bujice

Skip to content