Sveti Eugène de Mazenod

  • Written by:

Današnji sveti zaštitnik je Eugène de Mazenod, biskup i utemeljitelj misijske družbe Oblata Bezgrešnog Začeća. Rodio se kao Charles-Joseph-Eugène de Mazenod 1. kolovoza 1782. u Aix-en-Provenceu.

Sin aristokratske obitelji, zbog francuske revolucije proveo je od 1790. djetinjstvo i burnu mladost u Italiji (Torino, Venecija, Napulj, Palermo). Sin rastavljenih roditelja, u Francusku se vratio 1802, stupio 1808. u pariško sjemenište, postao uzoran bogoslov, a za svećenika je zaređen 1811. u Amiensu. Vratio se 1812. kao župnik u Aix i svoj svećenički apostolat započeo korizmenim propovijedima na materinjem provansalskom jeziku. Prijatelj siromaha i bolesnika, osnovao je ustanovu za kršćanski odgoj mladeži, djelovao kao kapelan zatvorenika i pučki misionar. Postao je 1823. generalni vikar u Marseilleu, a 1837. biskup toga velikog lučkog grada.

Osnivao je i otvarao nove župe, podigao novu katedralu, gradio nove i obnavljao stare crkve, udvostručio broj svećenika u svojoj biskupiji, izvrsno surađivao s redovničkim družbama, a između biskupa i klera zavladala je izvanredna povezanost. Utemeljio je 1816. misijsku družbu Oblata Marije Bezgrešne, koju je 1826. potvrdio papa Pio XI. i nazvao te oblate “specijalistima za teške misije”. Djelovali su od hladnog kanadskog sjevera do beskrajnih otočnih prostora Tihog oceana. U vrijeme Eugèneove smrti djelovalo je više od 400 misionara oblata i 6 njihovih biskupa u deset zemalja. Preminuo je na današnji dan, 21. svibnja 1861, u Marseilleu. Blaženim ga je 1975. proglasio papa Pavao VI, a svetim 1995. papa Ivan Pavao II. Zaštitnik je problematičnih obitelji i njihovih članova te brojnih naselja, učilišta, župa i crkava diljem svijeta. Danas djeluje oko 4500 misionara njegovih oblata Marije Bezgrešne u 71 zemlji, na svim kontinentima.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content