TwitterFacebookPinterestGoogle+

Predstavljena knjiga Tajni dnevnik Elisabeth Leseur, duhovni biser s početka 20. stoljeća

  • Written by:

Nadahnjujući i potresni intimni zapisi i duhovne misli Elisabeth Leseur, žene koja je gotovo dvadeset pet godina provela u braku s gorljivim ateistom koji se otvoreno izrugivao njezinoj vjeri i pokušavao je odvratiti od nje. Obratio se nakon njezine smrti potaknut upravo ovim njezinim tajnim dnevnikom.

U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak, 4. srpnja predstavljena je knjiga Tajni dnevnik Elisabeth Leseur. Žena zbog čije se dobrote muž ateist obratio i postao svećenika knjigu su predstavili dr. sc. Miro Radalj i mr. sc. Petar Balta, direktor i glavni urednik nakladne kuće Verbum. 

Tajni dnevnik Élisabeth Leseur skriveni je duhovni biser s početka 20. stoljeća kojeg je upravo na hrvatskom jeziku objavila nakladna kuća Verbum. Ova nadahnjujuća i potresna knjiga, koja i u našemu vremenu odiše nevjerojatnom svježinom, donosi intimni dnevnik, duhovne zapise i misli žene koja je gotovo dvadeset pet godina provela u braku s gorljivim ateistom koji se otvoreno izrugivao njezinoj vjeri i pokušavao je odvratiti od nje. Nakon Élisabethine smrti, čitajući ovaj tajni dnevnik za čije postojanje do tada nije znao, njezin suprug Félix biva zadivljen njezinim nutarnjim životom i obraća se na kršćanstvo, a potom pristupa dominikanskom redu te postaje svećenik.

O tome i o svojoj supruzi, za koju se vodi postupak za proglašenje blaženom, dirljivim riječima piše u svojemu ispovijesnom uvodnom tekstu naslovljenom Moja draga i sveta Élisabeth: „Poslije njezine smrti, kada se sve oko mene srušilo, našao sam ‘duhovnu oporuku’ koju mi je napisala, a zahvaljujući njezinoj sestri i njezin dnevnik. Uronio sam u te tekstove, čitao ih stalno iznova i u meni se dogodila preobrazba. Shvatio sam nebesku ljepotu te duše i da je sve svoje trpljenje prihvatila i prikazala, još i više, da je sebe prikazala i žrtvovala ponajviše za moje obraćenje. (…) Shvatio sam smisao toga života, tako prekrasna u njegovoj poniznosti, i počeo cijeniti ljepotu vjere čije sam predivne učinke uvidio.“

Ova potresna knjiga koja snažno svjedoči o snazi ljubavi, molitve i žrtve te o posvetnoj moći sakramenta braka može u mnogima potaknuti istinsku duhovnu preobrazbu.

Knjiga Tajni dnevnik Elisabeth Leseur u prijevodu Lidije Paris dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižareVerbum.hr, a moguće je o njoj više saznati na linku ovdje.

Komentari