Molitva – Nedjelja, 28. srpnja

  • Written by:

Božja prisutnost
Moja duša čezne za tvojom prisutnošću, Gospodine.
Kada usmjerim misli prema tebi,
pronalazim mir i spokoj.

Sloboda
Kada se osjećam zarobljenim i kada me sve pritišće,
pa čak i onda kada sunčeve zrake ne dopiru u prostoriju gdje se nalazim,
i tada, u mrtvoj tišini, moj duh je slobodan i nesputan.
U toj slobodi duha obraćam se tebi.

Svjesnost
Živim u mreži isprepletenoj mnogim odnosima – vezama s prirodom, s ljudima, s Bogom.
Uočavam te veze i zahvaljujem za život koji kroz njih struji.
Neke od tih veza su iskrivljene, neke narušene, neke prekinute:
možda se radi toga osjećam tužan, srdit, razočaran.
Molim za dar prihvaćanja i oprosta.

Riječ Gospodnja
Lk 11,1-13
Jednom je Isus na nekome mjestu molio. Čim presta, reče mu jedan od učenika: “Gospodine, nauči nas moliti kao što je i Ivan naučio svoje učenike.” On im reče: “Kad molite, govorite: ‘Oče! Sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! Kruh naš svagdanji daji nam svaki dan! I otpusti nam grijehe naše: ta i mi otpuštamo svakom dužniku svojem! I ne uvedi nas u napast!'”

I reče im: “Tko to od vas ima ovakva prijatelja? Pođe k njemu o ponoći i rekne mu: ‘Prijatelju, posudi mi tri kruha. Prijatelj mi se s puta svratio te nemam što staviti preda nj!’ A onaj mu iznutra odgovori: ‘Ne dosađuj mi! Vrata su već zatvorena, a dječica sa mnom u postelji. Ne mogu ustati da ti dadnem …’ Kažem vam: ako i ne ustane da mu dadne zato što mu je prijatelj, ustat će i dati mu što god treba zbog njegove bezočnosti. I ja vama kažem: Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu tko kuca, otvorit će se.

A koji je to otac među vama: kad ga sin zaište ribu, zar će mu mjesto ribe zmiju dati? Ili kad zaište jaje, zar će mu dati štipavca? Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu!”

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:
Isus nas ovdje uvjerava da će ustrajnost na kraju pobijediti: čovjek koji je spomenut u priči konačno će se morati ustati i učiniti “dobro djelo” koje od njega traži njegov prijatelj (kao i sudac u drugoj Isusovoj priči koji će na kraju odgovoriti na ustrajne molbe udovice za pravdom).
No svaki element “ustrajnosti” ovisan je o odnosu povjerenja kao što vlada između roditelja i djece: roditelji su uvjereni u odanost djece, a djeca, zauzvrat, mogu reći da se roditelji “uistinu brinu za mene”.
Šira slika svega jest, naravno, plan koji Bog ima za sve nas nakon ovozemnog života. Zato molimo da se jednoga dana u potpunosti u svoj snazi ostvari kraljevstvo Božje (posljednje riječi u Bibliji glase: “Dođi Gospodine Isuse!”).
U međuvremenu, mi ipak molimo za svakodnevno: da unatoč našoj grješnosti možemo Bogu ostati vjerni braća i sestre, te od roditelja koji nas vole, možemo biti opskrbljeni onim što nas drži na životu.

Razgovor
Isuse, progovaraš mi u tekstu Sv. pisma.
Daj da odgovorim na tvoj današnji poziv.
Nauči me da prepoznam tvoju ruku na djelu u mom svakodnevnom životu.

Zaključak
Zahvaljujem ti, Gospodine, za svaki poticaj koji si mi darovao dok sam molio nad tekstom sv. Pisma.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda
i u vijeke vjekova.

Izvor: prostorduha.hr

Skip to content