TwitterFacebookPinterestGoogle+

DA SE NE ZABORAVI: 10. kolovoza 1991., ubojstvo Gordana Lederera

Slika 1. Spomenik Gordanu Ledereru na brdu Čukur (MJ)

  1. kolovoza 1991. poginuo je snimatelj HTV-a Gordan Lederer, na Banovini, od snajperskog četničkog metka. Poginuo je radeći prilog o hrvatskim borcima na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice. Ubojica je snajperom namjerno gađao Lederera, pored više osoba, osobu s filmskom kamerom. Nakon što je pao niz padinu, nakon što je pogođen, gađan je ručnim bacačem granata. Snajperista su identificirali nakon što je objavljena snimka razgovora ubojice s novinarskom ekipom (novinar Vlado Mareš i snimatelj Veljko Đurović su 11. kolovoza snajperista intervjuirali za informativni program RTS). Radi se o Milanu Zoriću koji je bio uvježbani snajperist. Dakle, ubojstvo Gordana Lederera bilo je naručeno, planirano. Nakon ranjavanja pokušalo se dobiti dozvolu za let helikoptera koji bi teško ranjenoga Lederera prebacio u zagrebačku bolnicu. Let helikoptera nije dopustio general JNA Andrija Rašeta i on je sukrivac za smrt Gordana Lederera jer je Lederer iskrvario tijekom višesatnoga transporta i umro na putu.

Snimio je više video zapisa o prvim danima Domovinskoga rata. Naknadno je montiran uradak njegovih ratnih snimaka: „Banijska praskozorja“.

 

 

Slika 2. i 3. Spomenik Gordanu Ledereru (MJ)

 

Gordan Lederer je bio sin jedinac. Njegova majka, liječnica – specijalistica anesteziologije i reanimatologije primarius Vlasta Lederer za smrt sina okrivila je  četnike i JNA.

Milan Zorić je u odsutnosti osuđen na Županijskom sudu u Sisku 1999. Na njegovu žalbu prvostupanjska presuda je ukinuta jer je primijenjen Zakon o općem oprostu i tako ubojica slobodno šeta Hrvatskom.

 

Komentari