Damir Borovčak: Mučeništvo kao vrhunac slave Bogu i Domovini

JOŠ MALO ILUSTRACIJA (I UGOĐAJA) S UDBINE – Na Udbini je održano veliko euharistijsko slavlje u čast svim hrvatskim mučenicima kroz mukotrpnu hrvatsku povijest.

Započelo je velikim Križnim putem, od podnožja Krbavskog polja, do Crkve Hrvatskih mučenika. U Križnom putu sudjelovali su i predvodili hravatski branitelji iz obrambenog Domovinskog rata koji su kao i ranijih godina, u organizaciji Udruge pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika ”Damir Tomljanović – Gavran” iz Zadra, u četiri dana pješke prošli put od Zadra do Udbine na čast Hrvatskim mučenicima. U dvosatnom Križnom putu, u vrlo toplo jutro, sudjelovao je veliki broj hodočasnika prispjelih iz mnogih dijelova Gospićko-senjske biskupije, ali i iz drugih dijelova Hrvatske.

Uz domaćega gospićko-senjskog biskupa Milu Bogovića u koncelebraciji su bili nadbiskupi riječki Ivan Devčić i zadarski Želimir Puljić, biskupi šibenski Ante Ivas, varaždinski Josip Mrzljak, sisački Vlado Košić, bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak, porečko-pulski Dražen Kutleša, zagrebački pomoćni Ivan Šaško, celjski Stanislav Lipovšek te izaslanik vrhbosanskoga nadbiskupa kardinala Vinka Puljića mons. Luka Kesedžić.

U pozdravu na početku misnoga slavlja biskup Bogović istaknuo je kako je to prva proslava nakon posvete crkve, a ujedno uz Dan hrvatskih mučenika od sada Crkva u Hrvata obilježava i Dan spomena na sve žrtve totalitarnih režima. To obilježavanje imat će uvijek vjernički, crkveni karakter, “nećemo slaviti ničiju pobjedu među zaraćenim stranama ili pušku pobjedničku ili poraženu, nego i dalje ostaje Križ ono čime ćemo se mi hvaliti”, upozorio je biskup Bogović. Prisutnost biskupa gradišćanskih Hrvata kao voditelja slavlja ocijenio je znakovitom, dodavši kako je upravo među gradišćanskim Hrvatima nastao poticaj da se kao ovogodišnja misao vodilja uzme raseljenost Hrvata i načini njihova duhovnog objedinjavanja, te da se križ krbavskih biskupa uzme kao simbol njihove povezanosti sa starom domovinom. Tu ideju protegnuli smo na cijelu iseljenu Hrvatsku. Svjesni smo da su gradišćanski Hrvati početak i simbol hrvatskoga iseljavanja. Njihovo je seljenje izravna posljedica tragedije našeg naroda na ovome polju, rekao je biskup Bogović.

Gradišćanski Hrvat mons. Egidije Živković, željezanski biskup, predvodio je u subotu 25. kolovoza na Udbini središnje misno slavlje Dana hrvatskih mučenika. “Mučeništvo je vrhunac svjesnog opredjeljenja za vjernost”, poručio je s oltara pred Crkvom hrvatskih mučenika na Udbini biskup gradišćanskih Hrvata Egidije Živković uz kritiku da je hrvatski narod prebrzo zaboravio krv kojom je sloboda plaćena te je spreman žrtvovati mnogo za, kako je rekao, mrvice preostale na stolovima bogatstva i moći Europe. “Nakon stoljeća stradanja, pretrpani raznoraznim jarmovima, udarani i šibani sa svih strana, sanjali smo i umirali za slobodu, a danas ovaj narod ponižen i prignut poput prosjaka puže i kuca pred vratima umorne starice Europe, spreman žrtvovati ne samo svoje sinove nego i mnoge vrijednosti i bogatstva za mrvice koje preostaju na stolovima njenog bogatstva i moći. Izgleda da smo prebrzo zaboravili krv kojom je sloboda plaćena”, rekao je gradišćanski biskup u propovijedi u povodu Dana hrvatskih mučenika. “Bojim se budućnosti, bojim se Europe u čijem se ustavu ne smije spomenuti ime Božije, bojim se za Hrvatsku u čijim temeljima ne bi bile kršćanske vrijednosti”, istaknuo je Živković.

Integralnu propovijed možete pogledati ovdje.

Predvoditelju slavlja, kao i svima koji su se ugradili u njega, te onima koji i dalje daju potporu dovršetku projekta Crkve hrvatskih mučenika, zahvalio je biskup Bogović. A biskup Živković podijelio je blagoslov Krbavskim križem koji je dobio na dar. Misno slavlje pjevanjem su uveličali udruženi zborovi Gospićko-senjske biskupije. Poslije misnog održan je nastup kulturno umjetničkih društava.

Na misi su primjećeni prof. dr. Zvonimir Šeparović, bivši ministar vanjskih poslova RH i predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društava, Gordana Turić, bivša zastupnica u Hrvatskom (državnom) saboru te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Zar je poslije svih premijerovih izjava, netko ovdje mogao ovdje očekivati predstavnike hrvatskih državnih vlasti?

Tekst i slike: Damir Borovčak/hkv

Odgovori

Skip to content