DA SE NE ZABORAVI: 18. kolovoza 1991. otet dr. Ivan Šreter

Slika 1. Spomenik dr. Ivanu Šreteru u Pakracu (MJ)

Srpski pobunjenici, pod lokalnim vodstvom Veljka Džakule, oteli su dr. Ivana Šretera (1951. – 1991.).Hrvatski mirotvorac iz Pakraca mučen je i ubijen; zadnji put je viđen živ 29. kolovoza 1991. i od tada mu se gubi svaki trag. Dogovorena je njegova razmjena s Miloradom Pupovcem za dva srpska doktora koji su bili uhićeni jer su krali lijekove i nosili ih pobunjenicima. Hrvatska strana je oslobodila dva srpska doktora, a srpska strana i Milorad Pupovac nisu ispunili dogovor.

 Dokumentarni film „Časnik mirotvorac“ o dr. Ivanu Šreteru napravio je Dražen Bušić. Nastao je u produkciji Zaklade „Dr. Ivan Šreter“. Svečana premijera bila je 9. lipnja 2009. godine. To je film o hrvatskome mučeniku dr. Ivanu Šreteru, kojega nazivaju i „hrvatski Gandi“ zbog njegova mirotvorstva. On je pozivao na mir i suživot svih na teritoriju Republike Hrvatske bez obzira na nacionalnu pripadnost, bez obzira na političko i vjersko uvjerenje. Izvadak iz govora dr. Ivana Šretera:

”Prijatelji, braćo i sestre sugrađani, danas dokazujemo da je to naša Pakračka općina u granicama Hrvatske… mi, Hrvati, Česi, Talijani, Mađari i braća Srbi i svi ljudi dobre volje koji žele mir, ravnopravnost i sreću u Pakračkoj općini…”

 

Slika 2. Uništena stara bolnica u Pakracu (MJ)

Otmice Hrvata

Na području Pakraca oteti Hrvati i pripadnici drugih naroda odvedeni su u logor Bučje. Kroz taj logor prošlo je 200 do 250 stanovnika (muškaraca i žena). Većina logoraša razmijenjena je u siječnju 1992. godine. Nije poznata sudbina 22 osobe koje su bile u logoru. Za zločine u logoru Bučje nitko nije odgovarao!

 

Slika 3. Spomen obilježje u Bučju (MJ)

18./19. kolovoza 1991. u Zagrebu su, pred židovsku općinu i na židovsko groblje, pripadnici KOS-a (Pripadnici jugoslavenske kontraobavještajne službe), podmetnuli eksploziv. Cilj tog terorističkoga čina bio je kompromitiranje Hrvatske pred svijetom. To je bio uobičajen način rada jugoslavenskih tajnih i javnih službi.

 

  1. kolovoza 1991.
  • JNA i srpski teroristi zauzeli su Okučane.
  • Na policijsku postaju u Belom Manastiru ispaljeno 30 minobacačkih granata sa srpskih terorističkih položaja.
  • Iz JNA kasarni u Petrinji puca se po Komarevu, Viduševcu te selima Banije i Korduna.

18. kolovoza 1992. na Slavonski Brod palo je 250 najrazornijih granata, a kao posljedica toga sedam je poginulih i 14 ranjenih Brođana.

18. kolovoza 1994. trebinjski Srbi topništvom su gađali šire područje Čilipa.

 

 

 

Skip to content