Sveti Bernard

  • Written by:

Današnji sveti zaštitnik, Bernard iz Clairvauxa, rođen je kao plemićki sin 1090. u Fontaine-lès-Dijonu, u istočnoj Francuskoj.

Nakon školovanja u Châtillon-sur-Seine, ušao je 1113. zajedno s 25 prijatelja i četvoricom braće u red cistercita, reformiranih benediktinaca, u opatiju Cîteaux, a uskoro mu se pridružio otac i još jedan brat. Osnovao je 1115. opatiju Clairvaux, u kojoj je ubrzo djelovalo 700 redovnika. Napisao je cistercitska pravila, reformirao red i najzaslužniji je za njegovo širenje (potaknuo je osnivanje 163 samostana po cijeloj Europi, a u vrijeme njegove smrti bilo ih je 343). Pokretač II. križarskog rata, borac protiv heretika i šizmatika, bio je duhovni vođa tadašnje Europe i savjetnik mnogih papa, vladara i biskupa.

Glavni predstavnik mističnog smjera u srednjovjekovnoj teologiji, veliki štovatelj Djevice Marije i glasoviti mariolog, bio je jedan od najvećih govornika kršćanskog Zapada (propovijedao je u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj), “Doctor mellifluus”“(slatkorječivi, medeni crkveni naučitelj”), i autor brojnih djela: zbirki propovijedi, pisama, teoloških, apologetskih i asketsko-mističnih rasprava. Preminuo je u opatiji Clairvaux (Ville-sous-la-Ferté, departman Aube), u sjeveroistočnoj Francuskoj, na današnji dan, 20. kolovoza 1153. Svetim ga je kao prvog cistercita proglasio 1174. papa Aleksandar III., a crkvenim naučiteljem 1830. papa Pio VIII. Zaštitnik je cistercita, Burgundije, pčela i pčelara, svjećara, voskara, Gibraltara, Cambridgea i katedrale u Speyeru. Posvećena su mu brojna naselja, učilišta, udruge, župe i crkve širom svijeta i u Hrvatskoj (Funtana u Istri). Njegovi cisterciti (njih oko 2800) uspješno djeluju i danas diljem svijeta, a od 1982. do 2010. djelovali su i u Hrvatskoj (do 2008. u Jastrebarskom, nakon toga u Generalskom Stolu). Sretan imendan želimo svim našim Bernardima!

Molitva sv. Bernarda

Spomeni se, o predobrostiva
Djevice Marijo,
kako se nije nikada čulo
da si ikoga zapustila
koji se k tebi u zaštitu utekao,
tvoju pomoć zatražio
i tvoj zagovor zaprosio.
Ovim pouzdanjem obodren,
utječem se i ja k tebi,
Djevice djevica.
K tebi, Majko, dolazim,
pred tobom eto stojim ja grešnik
i uzdišem.
Nemoj, Majko Riječi Božje,
prezreti mojih riječi,
nego ih milostivo poslušaj i usliši.

Amen.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content