23. kolovoza 2019. pokop posmrtnih ostataka u Gračanima

Župa Sv. Mihaela – Gračani, župna obavijest:

“U petak, 23. kolovoza, u suradnji Nadbiskupije, Grada, udruge Falaček Prigorja i Ministrastva hrvatskih branitelja održat će se posljednji ispraćaj, sveta misa i pokop posmrtnih ostataka 294 žrtve ekshumiranih na lokacijama na području Gračana koje su ubijene tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Uprava za zatočene i nestale Ministrastva hrvatskih branitelja pod vodstvom gospodina Stjepana Sučića, pomoćnika ministra hrvatskih branitelja i čelnika nadležne Uprave, organizirala je i provela ekshumaciju posmrtnih ostataka. U svojim istraživanjima Ministarstvo hrvatskih branitelja vodilo se i autentičnim zapisima našega župljanina pok. Miroslava Haramije. Svetu misu i sprovodne obrede, s početkom u 10 sati, predvodit će mons. Zlatko Koren, dekan Gornjogradskog dekanata.”

Nekažnjeni komunistički zločin

Gračani su jedno od mnogobrojnih poratnih stratišta nevinih ljudi, tamo se nalazi 20 grobnica s posmrtnim ostatcima 783 žrtve. “Specifičnost gračanskih masovnih grobišta je u tome što je gračanski zdravstveni inspektor Miroslav Haramija evidentirao sva mjesta na kojima je on organizirao pokop žrtava (20 lokacija), zabilježio broj pokopanih žrtava (783) te sakrio i sačuvao dokumentaciju o pokapanju, što danas umnogome olakšava pronalaženje i precizno lociranje tih grobišta, ističe se u priopćenju.” 

“Grobište se nalazi u samom naselju Gračani, u bivšem voćnjaku koji je u privatnom vlasništvu i kojeg vlasnik upravo zbog tih razloga već 67 godina ne obrađuje, odnosno “ne dira”. 

Četnici su u studenom 1944. zamijenili četničku kokardu zvijezdom petokrakom pa postali partizani kojima je smetalo sve hrvatsko. Bivši četnici pod zapovjedništvom Koste Nađa, Peke Dapčevića i Koče Popovića bili su “osloboditelji” Zagreba (mnoge su oslobodili života i imovine). U Gračanima, pod zapovjedništvom generala Đoke Jovanića, bila je VI. lička proleterska brigada „Nikola Tesla” koja je vršila likvidacije građana, ranjenika, zarobljenika, pitomaca vojnih škola i svih koji im nisu bili po volji. U Gračanima su, prema dostupnoj dokumentaciji i izjavama svjedoka egzekucije započinju 10./11. svibnja i trajale su do početka lipnja 1945.

“Najpoznatiji pokolj počinjen je u bolnici za plućne bolesti „Brestovac” na Sljemenu, gdje su bolesnici izbačeni iz kreveta, poklani i pobacani u jame. Prema izvještaju Miroslava Haramije i dr. Tadije Drinkovića koji je brinuo za bolesnike, partizani su brutalno pogubili 40 teških bolesnika, uglavnom domobrana i civila. Naknadno je pogubljeno još 170 bolesnika, a živote su poštedjeli samo osoblju bolnice, jer im je bilo potrebno za liječenje partizanskih ranjenika. Žrtve Brestovca su pokopane u blizini, od gračanskih seljaka za što su oni dobili potvrde o radu.”

“ Otkopavanje masovnoga grobišta i vještačenje posmrtnih ostataka, uz dokaze koje je dosad prikupio Ured, dodatno je učvrstilo sumnju kako je riječ o dijelu pacijenata i osoblja iz lječilišta za plućne bolesti Brestovac na Medvednici, koje je djelovalo u vrijeme Drugog svjetskog rata kao vojno lječilište NDH”, naveo je tada u svojem priopćenju Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata, pisao je zagreb.info .

O Gračanima se javno šutjelo (kao i o drugim stratištima), to je bila zabranjena tema razgovora o kojoj se pričalo samo u zatvorenom krugu obitelji, prijatelja i hrvatskih stradalnika komunističkog terora. Komunističko-četnička vlast je krivotvorila povijest i svaki pokušaj otkrivanja istine temeljem dokumenata iz komunističkih arhiva te izjava svjedoka naziva revizionizmom i povratkom ustaštva. Potomci komunističkih zločinaca i ideološki istomišljenici negiraju zločine pored dokumenata, izjava svjedoka i nalaza posmrtnih ostataka komunističkih žrtava. S druge strane izmišljaju ustaške zločine gdje ih nije bilo, četničke zločine prepisuju ustašama i uvećavaju broj žrtava ustaškoga terora. Također, komunističko-četnički mediji i danas provode ideološki terror, cenzuru i šire laži o Drugom svjetskom ratu i akterima toga vremena.

Hrvatski narod ima pravo na istinu, bez umanjivanja zločina koje su učinili pripadnici hrvatskoga naroda (ustaše), o komunističko-četničkim zločinima, ima pravo na iskapanje posmrtnih ostataka žrtava i dostojanstven pokop. To je minimum za zdrav suživot!

Naša je dužnost istražiti, objaviti istinu o događajima i sudionicima te odbaciti komunističko-četničku povijest koja nema veze sa činjeničnim stanjem. Istraživanjima i iskapanjima posmrtnih ostataka hrvatske žrtve su dokazive, s druge strane komunističko-četnički mitovi (Jasenovac, Jadovno, Šaranova jama i drugi) nisu dokazivi jer nema posmrtnih ostataka ili je broj nađenih više desetaka tisuća manji nego što tvrdi komunističko-četnička propaganda.

Naša je dužnost dostojno pokopati posmrtne ostatke žrtava i sačuvati spomen na njih.

 Slika 1. Fotografija s izložbe (MJ) 

Posmrtni ostatci žrtava koje je počinila partizanska jedinica (VI lička proleterska brigade i drugi) bit će pokopani u cinktoru crkve sv. Mihaela u Gračanima.

Počivali u miru Božjem!

Skip to content