Sveti Aleksandar iz Bergama

  • Written by:

Današnji sveti zaštitnik, Aleksandar (Alessandro da Bergamo), kojeg štuju i naši Branimiri i Branke, bio je rimski konjički časnik iz Bergama (Lombardija), vjerojatno stotnik u Tebanskoj legiji, čiji su se pripadnici masovno obratili na kršćanstvo.

Progonjen je zbog svoje vjere i zbog toga jer nije želio sudjelovati u mučenju uhvaćenih kršćana. Prema predaji napustio je svoju legiju, kojom je zapovijedao još jedan budući svetac, sveti Mauricije i koja je zbog kršćanskih uvjerenja većine svojih pripadnika desetkovana (svaki deseti vojnik je umoren). Aleksandar je nekoliko puta uhvaćen, ali je uspijevao pobjeći iz zatvora u Milanu i Comu.

U bijegu iz Milana pomogao mu je sveti Fidelis (San Fedele), također časnik Tebanske legije. Širio je Kristovu vjeru i u bijegu te je obratio mnoge ljude u Bergamu, među njima i mučenike Firma i Rustica. Naposljetku je ipak uhvaćen u Bergamu i odrubljena mu je glava na današnji dan, 26. kolovoza 303. Na tom mjestu podignuta je crkva Sant’Alessandro in Colonna. Posvećena mu je bergamska katedrala, zaštitnik je grada Bergama, bergamske biskupije te mnogih talijanskih župa, crkava i naselja.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content