DA SE NE ZABORAVI: Pokolj u Skeli kod Gline, 29. kolovoza 1991.

Velikosrpske vojne postrojbe su 29. kolovoza 1991. ubile 10 hrvatskih civila u Skeli kod Gline, a selo su spalili. Selo Skela nalazi se na području općine Glina.

U Domovinskome ratu na području općine Glina poginulo je 396 osoba; od toga više od 300 civila (većinom osobe starije od 60 godina; život je izgubilo i petoro djece). Bio je to ratni zločin i etničko čišćenje za koji zločinci nisu odgovarali.

 

 

Slika 1. Spomenik u Skeli kod Gline (Radio Ljubuški)

Oružana pobuna na Banovini, srpanj 1991.

 Oružana pobuna na Banovini započinje nakon objave Deklaracije o neovisnosti Republike Hrvatske (25. lipnja 1991.). Prvi napad na policijsku postaju u Glini bio je 26. lipnja 1991. Teroriste je naoružala JNA.

Drugi napad bio je 15. srpnja 1991. godine te 26. srpnja 1991. Pobunjenici su ranili 5 hrvatskih policajaca, a 16 policajaca su zarobili i odveli u kninski zatvor  gdje su ih zlostavljali. Zarobljeni policajci razmijenjeni su 14. kolovoza 1991. godine.

JNA je zaštitila pobunjenike kada su specijalci AT jedinice Lučko potjerali pobunjenike iz policijske postaje, ali nisu mogli osloboditi zarobljene policajce jer ih je u tome onemogućila JNA.

Istog 26. srpnja velikosrpske su snage zarobile i masakrirale hrvatske civile u Kuljanima, napale hrvatske policajce u Zamlačama i počinili masakr nad njima te napale Kozibrod.

Sljedećega dana, 27. srpnja 1991., pobunjeni Srbi koje je ohrabrila pomoć JNA, ponovno su napali policijsku postaju i naselje Jukinac i u tom su pokušaju okupirali cijeli grad Glinu. Istog dana velikosrpske snage napale su obližnja hrvatska sela u Pounju, Strugu i Zamlaču. U Strugi su četnici masakrirali petoricu zarobljenih, ranjenih pripadnika MUP-a.

Zbog nedostatka ljudstva i oružja hrvatska policije napustila je policijsku postaju i zajedno s narodom krenula u progonstvo.

 

Skip to content