Split: Predavanje “Sekularizacija i značenja religioznih iskustava, simbola i praksi u životima mladih prakticirajućih katolika”

  • Written by:

Hrvatska udruga Benedikt poziva sve zainteresirane na predavanje “Sekularizacija i značenja religioznih iskustava, simbola i praksi u životima mladih prakticirajućih katolika” koje će u ponedjeljak, 16. rujna 2019., s početkom u 19.30 sati u prostoru udruge u Splitu, Dubrovačka ulica 15, održati Marko Mustić, mag. sociologije.

Sekularizacija predstavlja kompleksan fenomen koji se može proučavati iz perspektive društvenih znanosti, pri čemu se ističe sociologija religije kao posebna disciplina unutar sociologije, ali također iz teološke perspektive, perspektive filozofije religije i fenomenološke perspektive unutar filozofije. Tema ovog predavanja jedan je diplomski rad bivšeg studenta sociologije, danas magistra sociologije naslovljen Sekularizacija i značenja religioznih iskustava, simbola i praksi u životima mladih prakticirajućih katolika“ čiji je osnovni cilj, proveden u obliku pilot istraživanja, otkriti utjecaj sekularizacije, kao društvenog procesa, odnosno procesa na makro razini, na mirko razinu subjektivnih značenja pojedinaca, u ovom slučaju mladih katolika koji prakticiraju svoju vjeru. Dakle radi se o istraživanju utjecaja sekularizacije na značenja koji mladi katolici pridaju svojim religioznim iskustvima, religijskim simbolima u svom životu i svojim religioznim praksama odnosno načinima na koji prakticiraju svoju religiju. Iako u obliku pilot istraživanja, ovaj rad može poslužiti kao određena vrsta poticaja za daljnja istraživanja utjecaja sekularizacije na vjernike, pogotovo ako uzmemo u obzir da sličnih istraživanja u hrvatskoj sociologiji religije nije bilo mnogo.

Marko Mustić magistar je sociologije na Filozofskom fakultetu u Splitu. Tijekom studija sudjelovao je kao gostujući predavač na međunarodnom i regionalnim simpozijima na Filozofskom fakultetu u Splitu i Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U svibnju ove godine predstavio je svoj završni rad iz područja sociologije pučke religije (Religijski i društveni aspekt Sudamje – stavovi studenata Filozofskog falkulteta u Splitu) u sklopu predavanja „Simboličke pučke fešte kroz religijske i društvene aspekte“ održanog u prostorijama Matice Hrvatske u Splitu. Aktivni je član udruge Obnova u čijem je istoimenom časopisu objavio nekoliko svojih književnih uradaka. Također je član Matice Hrvatske i Hrvatskog sociološkog društva.

Hrvatska udruga Benedikt; Foto: pastoralmladih.hr

Skip to content