Sveti Josip iz Copertina

  • Written by:

Današnji sveti zaštitnik Josip iz Copertina rodio se 17. lipnja 1603. kao Giuseppe Maria Desa u talijanskom gradu Copertinu (Puglia), nakon očeve smrti, poput Spasitelja u pravoj pravcatoj staji.

Djetinjstvo je proveo u velikoj neimaštini, a školovanje je morao prekinuti zbog bolesti, koja ga je gotovo pet godina držala nepokretnim. Sporog shvaćanja a nagle naravi, od 1620. bio je kao brat laik među kapucinima, ali je zbog svojih ekstaza otpušten. Primljen je u samostan franjevaca konventualaca u Grotelli nedaleko Copertina, a unatoč lošoj naobrazbi (jedva je znao čitati i pisati) zbog duboke pobožnosti, duhovnog znanja i sposobnosti za rješavanje najzamršenijih pitanja zaređen je 1628. za svećenika. Bio je poznat po nadnaravnim mističnim darovima, koji su ga učinili glasovitim, ali su mu donijeli i mnoge nevolje. Čudotvorac, ostao je ponizan i skroman, podvrgavao se pokori, postu i odricanju, živio u siromaštvu i poslušnosti. Zbog svojih čestih lebdenja, ekstaza i vizija podvrgnut je 1638. u Napulju ispitivanju tamošnje inkvizicije. Kad su ga i suci vidjeli kako u zanosu lebdi u zraku, oslobođen je sumnje da zlorabi lakovjernost puka i poslan u franjevački samostan u Assisiju.

Iako je tamo godinama živio u izolaciji (nije smio propovijedati, ispovijedati ni sudjelovati u procesijama), u pohode su mu dolazili mnogi vjernici, među njima svećenici i prelati, koji su od njega tražili savjete i zagovor. Potom je premješten u kapucinske samostane u Pietrarubbiji i Fossombroneu te naposljetku 1656. u samostan konventualaca u Osimu (Marche). Kad bi ga uhvatio zanos, morao je pjevati, a u ćeliju su mu postavili male orgulje. Netko bi mu svirao a on bi pjevao. Preminuo je u Osimu na današnji dan, 18. rujna 1663. Blaženim ga je 1753. proglasio papa Benedikt XIV, a svetim 1767. papa Klement XIII. Zaštitnik je zrakoplovaca, zrakoplovnih putnika, astronauta, padobranaca, letača, mentalno oštećenih osoba i studenata, posebno onih koji se pripremaju za ispite, svojeg rodnog Copertina i Cupertina u Californiji.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content