Sveti Matej

  • Written by:

Današnji zaštitnik sveti Matej, apostol i evanđelist, rodio se u Kafarnaumu oko 5. godine. Prema Evanđeljima sin Alfejev, zvan i Levi, Galilejac, carinik iz Kafarnauma, na području Heroda Antipe, ugostio je u svojoj kući Isusa i nakon tog susreta pridružio se njegovim apostolima.

Autor je Matejeva evanđelja, sastavljenog prvotno na aramejskom jeziku (oko 70. godine) i poslije na grčkom (zadnja redakcija 80-90. godine). Prema legendama, nakon Judeje propovijedao je kršćanstvo u Arabiji i Etiopiji, gdje je podnio mučeničku smrt. Od 954. njegove relikvije nalaze se u Salernu (Campania). Njegov je simbol dijete ili anđeo. Matej je pisao svoje evanđelje za Židove u Palestini koji su bili dobro upućeni u Sveto pismo Staroga zavjeta. Njima je htio dokazati da je Isus Bogom obećani Mesija te da se u njemu ostvaruju i obistinjuju sva starozavjetna proročanstva i obećanja. Ta je značajka očita za Matejevo evanđelje od početka do kraja. Rodoslovljem na početku dokazuje da je Isus Davidov potomak po tijelu. Svoju svetost Matej je iskazao spremnošću i radošću, kojom je odgovorio na Spasiteljev poziv, svojom velikodušnošću jer je ostavio sve, priredivši svečanu oproštajnu gozbu za rođake i prijatelje te svojom poniznošću, jer se naziva “carinikom” i “grešnikom”.

Za Matejev mentalitet ključna je posljednja stranica njegovog Evanđelja jer prikazuje uskrsno otajstvo, moć Krista koji je umro i uskrsnuo, njegovu moć u Crkvi. “Dana mi je sva vlast, nebeska i zemaljska. Zato idite i učinite sve narode učenicima mojim! Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga! Učite ih da vrše sve što sam vam zapovjedio! Ja sam s vama u sve vrijeme do svršetka svijeta” (Mt 28, 18-20). Tu je, doista, vrhunski trenutak Isusova života. On stoji između Isusove povijesti do tog trenutka, od njegova rodoslovlja, rođenja, propovijedanja, muke, smrti i uskrsnuća te života Crkve koja će propovijedati, naučavati i krštavati sve do konca vremenâ. Sveti Matej zaštitnik je carinika, poreznika, knjigovođa, bankara, burzovnih mešetara, stražara, snaga sigurnosti, Salerna, Triera te mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Dugave, Tovarnik, Štitar, Bizovac, Kućanci kod Magadenovca, Viškovci, Londžica kod Našica, Mačkovac kod Vrbja, Garčin, Gundinci, Noskovci kod Čađavice, Široka Kula kod Gospića, Viškovo, Slum kod Lanišća, Sveti Matej-Cere kod Žminja, Mundanije na Rabu, Split-Ravne Njive, Bisko kod Trilja, Mostar-Rudnik, Dobrota kod Kotora).

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content