Ponovno je zazvonilo crkveno zvono u Zrinu

Dana 14. rujna 2019. blagoslovljena je spomen- crkva Našašća sv. Križa u Zrinu i održana sveta Misa.  Misno slavlje i blagoslov crkve predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uz 5 biskupa, mnogo svećenika i mnoštvo naroda.

 

Na pročelju crkve postavljene su ploče s imenima 291 ubijenog Zrinjanina koje su partizani i četnici ubili. Akademski kipar Ivan Kujundžić izradio je kameni oltar, ambon i svetohranište.

Nakon više od 76 godina šutnje ponovno su zazvonilo crkveno zvono u Zrinu, dar prijatelja Zrina koji je želio ostati anoniman.

Nakon partizanskog zločina (9. i 10. rujna 1943.) i protjerivanja Hrvata Zrina crkva je zapaljena i srušena a stanovnicima je zabranje povratk u Zrin, mjesto je izbrisano s zemljopisnih karata. U spomen na hrvatske žrtve podignuta je spomen crkva.

Zemni ostatci Zrinjana položeni su u kriptu nove spomen-crkve na 76-tu godišnjicu partizanskog zločina, 10. rujna 2019. Sprovodni obred predvodio je sisački biskup Vlado Košić.

Sisačka biskupija i donatori su dali sredstva za izgradnju crkve. Sisački biskup Vlado Košić osnovao je Zakladu za gradnju župne crkve Našašća sv. Križa u Zrinu, Trg bana Josipa Jelačića 9, Sisak, IBAN: HR5823400091510584938, SWIFT: PBZGHR2X. (podatci za donacije jer donacije su još potrebne).

Kardinal Bozanić je održao propovijed koja se partizanskim ubojicama, njihovim potomcima i istomišljenicima nije svidjela pa su napali kardinala u medijima. Ubojice i sljedbenici imaju svoju istinu, svoju laž, i nikakve dokaze ne priznaju (posmrtne ostatke, dokumenta njihove zločinačke vlasti). Zločinci ne mogu prihvatiti da se danas zna istina o njihovim zločinima u Zrinu i mnogim drugim mjestima pa su napali kardinala Bozanića i biskupa Košića.

Ubojice ne mogu prihvatiti istinu o zločinima koje su počinili, ne mogu prihvatiti hrvatsku državu pa napadaju sve one koju ne misle kao oni, šire laži i mržnju zaboravljajući da nisu odgovarali za počinjene zločine. Partizanske ubojice s kokardom i crvenom zvijezdom zaboravljaju da su ubijali svezane zarobljenike, civile, žene i djecu, zaboravljaju da su kao antifašisti ostavili 600 masovnih grobišta u Sloveniji i više od 900 u Hrvatskoj.  O svojim zločinima mogu pročitati u partizanskim dokumentima, dnevnicima partizanskih jedinica i izvještaja koje su slali svojim nadređenima!

Njihove poruke kardinalu preko medija pokazuju njihovu mržnju prema istini, prema hrvatskom narodu i prema hrvatskoj državi. Partizansko-četničke ubojice su svoju zločinačku rabotu ponovile i 1991. (ubijanje civila, protjerivanje, uništavanje imovine i etničko čišćenje). Njihov antifašizam je ubijanje vojnih zarobljenika, ubijanje nenaoružanih civila, ubijanje žena i djece, pljačka i paljenje domova! To su radili 1941.-1945., pa ponovili 1991. – 1995. godine.

Crkveno zvono spomen crkve u Zrinu zazvonilo je 2019. u znak sijećanja na ubijene, zazvonilo je i prekinulo šutnju o teškom zločinu i etničkom čišćenju kojeg su izvele partizansko-četničke jedinice.

Biskup Košić je poručio: “Istina sve više izlazi na vidjelo, a bez Zrinjana ne bi bilo ni danas ove crkve. Oni koji bi to trebali ne žele ništa riješiti kao ni odgovoriti na pitanja naših Zrinjana. Da 1995. godine Zrin nije oslobođen istina se ne bi nikada saznala. Jugoslavenska komunistička vlast oduzela je Zrinjanima sva prava i ta se nepravda mora ispraviti”.

Skip to content