Dan Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije proslavio je svoj dan 23. rujna 2019. u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Sv. Misu predvodio je nadbiskup Marin Barišić a nakon mise u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa su djelatnici, volonteri i korisnici Caritasa sudjelovali u prigodnom programu predstavljanja aktivnosti Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije.

Caritas Nadbiskupije Split aktivno djeluje više od 40 godina. Caritas se posebno iskazao za vrijeme Domovinskog rata kada je pomogao prognanicima, izbjeglicama i drugima koji su trebali pomoć. Prikupljanjem i dijeljenjem hrane i odjeće nitko nije ostao gladan niti bez obuće i odjeće. Caritas je također pružio psihološku i duhovnu pomoć potrebitima. Pomoć su dobili svi bez obzira na nacionalnu pripadnost, vjersko, političko uvjerenje i svjetonazor.

Ravnateljica Caritasa sestra Vlatka Topalović obratila se prisutnima uvodnim izlaganjem o onome što Caritas radi. Caritas danas provodi i podupire niz programa pomoći: pučka kuhinja, bonovi za obitelji slaboga imovinskog stanja, podjela odjeće i obuće, prikupljanje drva za ogrjev, više od 70 stipendija daje za učenike i studente, kroz brojne izvanredne intervencije i programe poboljšanja stambenih uvjeta izlazi u susret najpotrebnijima. Caritas ima i mali kućni hospicij gdje najtežim bolesnicima u njihovim domovima dostavlja najsuvremenije bolničke krevete, potom ima Dječji Caritas, koji obiteljima s djecom osigurava dječju hranu, odjeću, pelene i ostalu opremu za djecu. Caritas Nadbiskupije vodi i Sigurnu kuću, koja je sklonište za žene i djecu, žrtve obiteljskoga nasilja gdje im se osim smještaja pruža duhovna i psihološka pomoć. Caritas Nadbiskupije Split ima i brojne druge programe, a za svoje je djelovanje primio više nagrada i priznanja.

 

Tijekom mise nadbiskup Marin Barišić i poslije sestra Vlatka Topalović posebno su naglasili da misija Caritasa nije samo materijalna već psihološka i duhovna pomoć koja je nekada mnogo važnija od materijalne. Širenje ljubavi, pružanje duhovne potpore potrebitima, posrnulima, ne može se izmjeriti, ona je nemjerljiva, samo oni kojima je ta pomoć bila pružena znaju koliko im je značila i koliko je važna. Tijekom večeri svjedočanstva osoba koji su iskusili pomoć Caritasa pokazala je kolika je važnost duhovne i psihološke pomoći.

O radu Dječjeg Caritasu i što znači “Dječji osmjeh” govorila je Željka Jurić, voditeljica Dječjeg Caritasa koji djeluje 10 godina.

Sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja djeluje od 2011. godine, o radu je govorila socijalna radnica Jelena Tutavac.  “Sigurna kuća” je ograničenog kapaciteta i u njoj se moglo zbrinuti samo 29% potrebitih.

O radu Savjetovališta Caritasa Nadbiskupije Split govorila je Marta Grbić, psiholog.  

Projekt “M. O. R. E.” (Mrežom i obrazovanjem za rehabilitaciju i edukaciju mladih kažnjenika) predstavila je voditeljica Ružica Đonlić koja je naglasila kolika je važnost potpore posrnulima (saslušati, razgovarati, sagledati situaciju zašto je došlo do posrnuća umjesto osude). U vremenu od 2016. – 2018. 150 mladih je upućeno na izvršenje odgojne mjere posebne obveze. Pozitivno svjedočanstvo iskazala je jedna od korisnica te pomoći.

O Caritasu su emotivno govorili i korisnici Rosa Mercedes Mandić (koja je postala i volonterka Caritasa) te Mirko Kraljev, doajen hrvatskog glumišta. Njihove potresne životne priče pokazuje da je pomoć (materijana, psihološka i duhovna) Caritasa nemjerljiva.

Ženska klapa Neverin svojim pjevanjem je oduševila svih.

Djelatnici Caritasa zahvalili su svima koji im pomažu (novčano, materijalno ili na neki drugi način) da obavljaju svoju misiju materijalne, psihološke i duhovne pomoći potrebitima. Svi koji mogu pozvani su da pomognu novčano (Caritas Nadbiskupije Split IBAN HR 29 2340009 1100092615), materijalno (hranom, odjećom, opremom, materijalom), volontiranjem.  

“Prigni uho da čuješ vapaj moj…”

 

Skip to content