DA SE NE ZABORAVI: Evakuacija bolnice u Pakracu, 29. rujna 1991.

Pobunjeni Srbi, četnici i JNA teško su oštetili novoizgrađenu bolnicu u Pakracu. U bolnici se nalazilo oko 300 bolesnika, od toga broja njih 260 bili su psihijatrijski bolesnici. U noći 29. na 30. rujna branitelji Pakraca i Prekopakre evakuirali su bolesnike i 20 djelatnika bolnice.

Tijekom prvoga općeg napada na Pakrac, 19. kolovoza 1991. napadnuta je i pakračka bolnica, a njezin ravnatelj dr. Vladimir Solar otet je i odveden u logor gdje je bio 6 mjeseci. Hrvatska policija oslobodila je bolnicu 20. kolovoza. Bolnica je sustavno granatirana i gađana iz svih vrsta oružja.

Najteži dan za grad Pakrac i za bolnicu bio je 24. kolovoza 1991. kada je na područje Pakraca došao Banjalučki korpus. Bolnica je bila jedna od glavnih meta agresora. Budući da se više nije moglo raditi, 25. kolovoza započela je evakuacija bolesnika i osoblja, premještanje u Kutinu i Lipik (kirurški, interni, porodiljni i dječji odjel).

 

Međunarodni Crveni križ htio je evakuirati psihijatrijske bolesnike, ali su četnici to onemogućili. Evakuaciju psihijatrijskih bolesnika organizirale su i izvele hrvatske službe. Organizacija je tajno pripremana i izvedena; samo su neki znali za evakuaciju i oni su davali upute drugima. Na taj način izbjegnute su provokacije četnika. Branitelji, policajci i medicinsko osoblje ukrcali su bolesnike u 6 autobusa i izvukli ih iz neposredne ratne zone.

Pobunjeni Srbi, četnici i JNA razarali su bolnice i druge zdravstvene ustanove koje su uredno bile obilježene znakom Crvenoga križa.

Slika 1. Razaranje stare bolničke zgrade u Pakracu (mj)

Skip to content