Blaženi Gracija Kotorski

  • Written by:

Danas s radošću slavimo hrvatskoga blaženika Graciju Kotorskog ili Graciju iz Mula. Rodio se 27. studenoga 1438. u Mulu (Boka Kotorska) kao Pavao, jedinac u siromašnoj ribarskoj obitelji Krilović.

Ribar i pomorac, 1468. došao je u Mletke i nakon jedne propovijedi blaženog Simonea iz Camerina ostavio je sve i pristupio augustinskom redu. Uzeo je ime Gracija (Graziano) te služio kao brat laik, vrtlar i sakristan, najprije u augustinskom samostanu Monteortone kod Padove, a potom, nakon 15 godina, u samostanu na otočiću San Cristoforo, između Venecije i Murana. Mistik, veliki štovatelj Euharistije, kao redovnik provodio je život u postu, molitvi, pokori i pobožnosti prema Djevici Mariji, a u slobodno vrijeme provodio je sate i sate u klanjanju Presvetom oltarskom sakramentu.

Posebno su mu na srcu bili siromasi i prosjaci, koji su dolazili na samostanska vrata, a naročito je pomagao gubavce. Svakom je pružio koricu kruha i riječ utjehe. Hodao je bosonog i gologlav i ljeti i zimi, a prema legendi nad njegovom je ćelijom uvijek sjalo neko tajnovito svjetlo. Još za života, a naročito poslije smrti, pripisivali su mu brojna čudesna djela i ozdravljenja. Premda je živio u skrovitosti, umro je na glasu svetosti na današnji dan 1508. u Mlecima. Bokeljski Hrvati su 1810. u velikom narodnom slavlju prenijeli njegove relikvije u Muo, gdje se danas nalazi njegovo svetište. Papa Leon XIII. proglasio ga je blaženim 1889. Sin zaljeva hrvatskih svetaca, zaštitnik je pomiritelja, ribara, radnika, neženja, vrtlara, pokornika i pomoraca.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content