Župan Boban pozvao učenike iz Vukovara da od 2020. svake godine dio ljetnih praznika provedu u Splitsko-dalmatinskoj županiji

  • Written by:

Nakon što su u ovo subotnje kišno jutro, zajednički položili cvijeće i zapalili svijeće ispred spomenika „I u mom Gradu Vukovar svijetli“ na početku Vukovarske ulice, u zgradi županije župan Blaženko Boban je sa suradnicima organizirao prijem za učenike srednje Ekonomske škole iz Vukovara koji su od jučer u Splitu, na poziv župana i ravnateljice Ekonomsko-upravne škole iz Splita, Nede Bartulin. Župan Boban je u pozdravnoj riječi kratko predstavio Splitsko-dalmatinsku županiju i svoje suradnike te predsjednika županijskog Crvenog križa, dr. Vidu Popovića i izaslanika ravnatelja županijskog CK, Željka Grubišića, voditelja interventnog tima županijskog CK, Joška Metličića.

Vukovar je svake godine domaćin brojnoj djeci iz cijele Hrvatske, što je jako lijepo, ali mnogi od vas, vukovarskih učenika, nažalost niste dosad imali prigodu upoznati ostale krajeve Lijepe naše. Stoga smo u županiji odlučili, zajedno sa županijskim Crvenim križem, od iduće godine pozvati autobus učenika iz Vukovara da dio svojih ljetnih praznika provedu u kampu Crvenog križa, nedaleko odavde, u Okrugu, na Čiovu – kazao je župan, dodajući da se nada kako će ovaj primjer Splitsko-dalmatinske županije slijediti svi župani ostalih 5-6 priobalnih županija, što bi značilo da bi svake godine 300 vukovarskih učenika moglo ljetovati negdje na moru. Ovu ideju su snažnim pljeskom pozdravili 14 učenika, ravnateljica i dvije profesorice koje su u pratnji vukovarskih učenika. Župan je učenicima govorio i o Centru izvrsnosti, projektu ICT Županija i drugim županijskim programima, koje će Županija rado podijeliti s vukovarskim školama.

Ravnateljica vukovarske srednje Ekonomske škole dr. sc. Mira Majstorović je zahvalila županu Bobanu na ovako lijepoj gesti, te je izrazila nadu da će i oni moći na neki način ugostiti župana i suradnike kroz nekoliko dana, 18. studenoga u gradu Vukovaru, s kojim imaju potpisane Povelje o suradnji i prijateljstvu brojne općine i gradovi iz Splitsko-dalmatinske županije (Gradovi Sinj, Makarska i Split, općine Dugopolje, Podstrana itd.)

– Nadamo se da ćemo Vam biti domaćini za desetak dana, ali i 3. svibnja, na sv. Bonu, za Dan Grada Vukovara. Zahvaljujem županu Bobanu što nam je osigurao put i boravak u prelijepom objektu, bivšem osječkom odmaralištu, na Bačvicama i na prelijepoj inicijativi za odmor naše djece. Naši učenici nemaju osiguranu praktičnu nastavu u školi pa im to nadoknađujemo suradnjom s našim poslovnim ljudima, s poduzetnicima koji iskažu interes, što želimo podijeliti s upravom Srednje Ekonomsko-upravne škole iz Splita, a preko pročelnika za društvene djelatnosti ćemo dogovoriti buduće načine suradnje naših dviju škola – kazala je ravnateljica Majstorović.

Ravnateljica Ekonomsko-upravne škole iz Splita, Neda Bartulin je kazala kako je iznimno sretna i ponosna što se Županija na ovaj način uključila i podržala suradnju vukovarske i splitske srednje ekonomske škole, te je vodstvu županijskog Crvenog križa i županu zahvalila na veličanstvenoj ideji da pozovu vukovarsku djecu koja inače ne bi imali mogućnosti uživati u ljepotama naše županije.

Vide Popović, predsjednik županijskog CK, čelnik HU Benedikt, koji već godinama organizira Dane sjećanja na Vukovar i Škabrnju, je rekao kako je sretan što će i djeca iz kontinentalne Hrvatske moći osjetiti čari i ljepotu naših krajeva i prelijepe obale te je dodao: –Vi ste generacija koja će kroz 10-15 godina izgrađivati i voditi svoj grad Vukovar. Zato je ovakav način povezivanja vas mladih izuzetno značajan za sve nas, jer pokazuje na koji način svi zajednički trebamo nadići patnje i boli kroz koje su prolazili vaši roditelji i vaši najbliži, kako biste već sutra upravo vi mogli biti svijetli primjer svima drugima iz cijele  Hrvatske kojim pravcem nam je ići dalje. Joško Metličić izaslanik Željka Grubišića, ravnatelja županijskog CK, i voditelj interventnog tima županijskog Crvenog križa je također pozdravio ovu plemenitu županovu ideju koja od iduće godine postaje trajni oblik još jačeg povezivanja naših gradova i naših dviju županija.

Ni učenici trećeg i četvrtog razreda srednje Ekonomske škole iz Vukovara, Ivan Lovrić i Filip Marošičević u razgovoru s novinarima, nisu krili svoje oduševljenje: – Iznimno smo sretni i zadovoljni dosadašnjom ostvarenom suradnjom naših gradova Splita i Vukovara, naših županija Vukovarsko-srijemske i Splitsko-dalmatinske, i oduševljeni smo što će naše kolegice i kolege iz drugih vukovarskih škola, već od iduće godine imati priliku ljetovati tjedan dana u ovoj prelijepoj županiji – kazao je Marošičević.

Današnjem prijemu vukovarskih učenika, uz župana Bobana, nazočili su i pročelnik UO za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić i pročelnik UO zajedničkih poslova, Damir Gabrić, a prijem su popratili brojni novinari.

Izvor: dalmacija.hr

Skip to content