U Dicmu održano predavanje na temu ‘Dicmo u Drugom svjetskom ratu i poraću’

  • Written by:

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt (HUB) iz Splita, a u sklopu manifestacije ‘Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju’ u restoranu Kamen u Dicmu sinoć je održano predavanje na temu ‘Dicmo u Drugom svjetskom ratu i poraću’. Predavanje je  održao prof. dr. sc. don Josip Dukić koji je  okupljene dicmanjane  podsjetio na ratna stradanja koja su od prvog svjetskog rata do Domovinskog rata zadesila hrvatski narod s posebnim osvrtom na Cetinski kraj i područje Dicma.

Govoreći o stradanjima dicmanjana tijekom drugog svjetskog rata  Dukić je rekao kako je od strane nove jugoslavenske vlasti bilo podosta onih koji su likvidirani nakon 1945 godine. U svom izlaganju podsjetio kako se po ovom pitanju nije ništa posebno radilo u istraživanjima dicmanjskih žrtava kro Drugi svjetski rat i poraće. Istaknuo je kako postoje tek zapisi bivših župnika u Dicmu, don Ante Balića i don Mirka Skejića u kojima je zapisana brojka od 250 smrtno stradalih dicmanja, a brojka je i veća, naglasio je.

Dukić je kao primjer naveo Općinu Dugoplje koja je 2011. napravila monografiju ‘Dugopoljski žrtovslov’ u kojem je prikaz ratnog stanja u mjestu, popraćen ratnom kronologijom Dugopolja. Središnji dio knjige obuhvatio je popis svih 445 ratnih žrtava Dugopolja, vojnika koji su stradali u različitim vojskama te civila u tom razdoblju. O ovoj temi ukratko je govorio i Zlatko Ževrnja koji je u to vrijeme bio načelnik općine Dugopolje,  a poslije i Splitsko-dalmatinski župan.

Ževrnja je kazao kako je bilo dosta otpora i protivljenja da se ovaj projekt završi, ali pored monografije i imena svih stradalih nalaze se i na spomen obilježju u središtu Dugopolja. Ževrnja je ovom prilikom još jednom uputio zahvalu don Josipu Dukiću koji je s povjesničarkom Blankom Matković priredio ‘Dugopoljski žrtvoslov’. Načelnik općine Dicmo, Ivan Maretić, koji je uz prigodno uvodno slovo u uvodu predavanja u raspravi koja je uslijedila kazao kako će općina Dicmo uz pomoć don Josipa Dukića krenuti u projekt izrade ‘Dicmanjskog žrtvoslova’.U ime organizatora HUB-a, član Upravnog vijeća Radoslav Zaradić predstavio je ukratko aktivnosti koje udruga provodi u ovom tjednu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te zahvalio Dicmanjanima na odazivu na ovo predavanje.

Izvor: ferata.hr

Skip to content