Molitva – Nedjelja, 15. prosinca

  • Written by:

Božja prisutnost
Zastajem na tren
i razmišljam o ljubavi i milosti koju Bog izlijeva na mene,
kako me stvara na svoju sliku i priliku, kako me čini svojim hramom…

Sloboda
Nema te situacije iz koje ne bih mogao izići još bogatiji ljubavlju i životom.
Međutim, moje su želje često fiksirane, zarobljene u iluzijama da će sve biti ispunjene.
Molim Boga da kroz moju slobodu
uglazbi moje želje u živahnu melodiju ljubavi punu harmonije.

Svjesnost
Kako se zaista osjećam? Bezbrižno? Turobno?
Možda sam spokojan, sretan što postojim.
Možda pak frustriran, zabrinut ili srdit.
Priznajem ono što stvarno osjećam.
Jer Bog me ljubi upravo onakvog kakav stvarno jesam.

Riječ Gospodnja
Mt 11,2-11
U ono vrijeme kad Ivan u tamnici doču za djela Kristova posla svoje učenike da ga upitaju: “Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?” Isus im odgovori: “Pođite i javite Ivanu što ste čuli i vidjeli: Slijepi progledaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje. I blago onom tko se ne sablazni o mene.”

Kad oni odoše poče Isus govoriti mnoštvu o Ivanu: “Što ste izišli u pustinju gledati? Trsku koju vjetar ljulja? Ili što ste izišli vidjeti? Čovjeka u mekušasto odjevena? Eno, oni što se mekušasto nose po kraljevskim su dvorima. Ili što ste izišli? Vidjeti proroka? Da, kažem vam, i više nego proroka. On je onaj o kome je pisano: Evo, ja šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da pripravi put pred tobom. Zaista, kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega!”

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:
Dvije niti protežu se kroz Sveto pismo kad god se ljudi pitaju kakav će pristup očekivani Gospodin primijeniti kad dođe vladati svijetom. S jedne strane, dominira ideja da će se Mesija usredotočiti na čišćenje i ispravljanje tamo gdje je pokvarenost uhvatila dubok korijen. On će, dakle, položiti sjekiru na korijen drveta. Ili će doći naoružan s mnogo pristaša te odvojiti dobre od loših.
Sam je Ivan Krstitelj inzistirao na visokim moralnim standardima pa se činilo da je naginjao strožem pristupu. Ivan je, čini se, nesiguran glede Isusovog pristupa stoga postavlja pitanja. Isusov odgovor doziva u svijest drugu nit Pisma gdje dominantna ideja ohrabruje ljude potrebne ozdravljenja. Sva navedena čudesa su na liniji vizije proroka Izaije gdje se narodu donosi snaga i spasenje. Proslavivši Godinu milosrđa često ćemo se sjećati upravo ove vizije.

Razgovor
Neka me tvoj Sveti Duh vodi
u mojim odnosima prema drugim ljudima.
Daj da pažljivo koristim dar govora.

Zaključak
Zahvaljujem ti, Gospodine, za svaki poticaj koji si mi darovao dok sam molio nad tekstom sv. Pisma.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda
i u vijeke vjekova.

Izvor: prostorduha.hr

Skip to content