TwitterFacebookPinterestGoogle+

DA SE NE ZABORAVI: JNA ubila članove promatračke misije EZ-a, 7. siječnja 1992.

7. siječnja 1992. vojni zrakoplov JNA srušio je helikopter Europske promatračke misije iznad sela Podrute. Tom prilikom su ubijeni svi članovi promatračke misije koji su se nalazili u helikopteru: 4 Talijana i jedan Francuz.

 Međunarodna je zajednica nakon višemjesečnih zločina Srba u Hrvatskoj: ubijanja i protjerivanja civila, ubijanja zarobljenih branitelja, zatočenja branitelja i civila u koncentracijske logore, razaranja Vukovara, Dubrovnika, Zadra, Šibenika, Pakraca, Gospića i drugih gradova odlučila priznati Republiku Hrvatsku kao neovisnu državu što je izazvalo bijes agresora.

 Dogovor o slanju mirovnih snaga bio je postignu, potpisan je prekid vatre u Sarajevu (Sarajevsko primirje, 2. siječnja 1992.), ali agresor je i dalje vršio agresiju Na Silvestrovo i Novu godinu te 2. siječnja 1992. Okupirali su Novigrad, Pridragu, Paljuv i Podgradinu kod Zadra. Premda je sporazum o bezuvjetnom prekidu vatre stupio na snagu već sljedećeg dana, a obje zaraćene strane obvezale se ostati na dosegnutim položajima, srpsko topništvo nastavilo je razarati hrvatske gradove i naselja, a na neke su izvedeni i pješački napadi: napadnut je Perušić, potom Nova Gradišku i Vinkovci, a istodobno bosanski Srbi proglasili su na Palama “suverenu Srpsku Republiku BiH”, s namjerom njezina pridruženja jugoslavenskoj državi (Srbiji).

 

Iznad mjesta Podrute, blizu Varaždina, vojni je zrakoplov MiG-21 JNA raketom „zrak-zrak“ srušio nenaoružani helikopter Promatračke misije Europske zajednice. Poginulo je 5 osoba, 4 Talijana i jedan Francuz. Poginuli su: Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci i Jean – Loup Eychenne. Nenaoružani helikopter bijele boje vraćao se iz Mađarske u Zagreb i pogođen je s dvije rakete. Migom je upravljao major JNA Emir Šišić. Kasnije je uhićen u Mađarskoj 2001. godine. Pilot je u Italiji osuđen na 15 godina zatvora, ali je 2008. Pušten na uvjetnu slobodu. Još je bio jedan helikopter koji je uspio pobjeći i prizemljiti se kod Mađareva pa je tako izbjegnuta još veća tragedija. U Češkom Selu kod Petrinje pripadnici JNA istog su dana zarobili 12 časnika Europske promatračke misije. Cilj je bio zastrašiti međunarodne promatrače.

Nažalost, i nakon ovog tragičnog i žalosnog incidenta međunarodna zajednica nije napravila dovoljno da kazni agresora.

Hrvatska zahvaljuje svim časnim mirotvorcima (na žalost, bilo je i nečasnih) koji su svoju misiju obavljali profesionalno i humano. Sjeća se njihove žrtve i suosjeća s njihovim obiteljima.

Slika 1. Srušeni helikopter EZ -a promatrača (nacional.hr)

Komentari