HRVATSKA BAŠTINA – Majka Božja Sljemenska

Slika 1. Sljemenska crkva (MJ)

Svetište Majke Božje Sljemenske, Kraljice Hrvata, nalazi se na najvišem vrhu Zagrebačke gore (Sljemenu). Odluka o gradnji kapele donesena je 1928. Sagrađena je prema projektu Jurja Denzlera i blagoslovljena 1932., a 1933. posvetio ju je zagrebački nadbiskup Antun Bauer. Isusovac Josip Müller vodio je izgradnju. Zamišljena je kao spomenik na 1000. obljetnicu hrvatskog kraljevstva (925.-1925.) te 1300. obljetnicu pokrštenja Hrvata.

Isusovca Josipa Mullera, koji je vodio izgradnju crkve, ubili su partizani. Nije poznato mjesto gdje se nalaze njegovi posmrtni ostatci.

Slika 2. Spomen-ploča (MJ)

Crkva je građena od sljemenskog zelenog kamena, a strop je napravljen od slavonske hrastovine i podijeljen je na 49 polja. U poljima na stropu nalazi se hrvatski grb, lik Majke Božje, 4 reljefa zaštitnika Hrvatske te grbovi hrvatskih povijesnih pokrajina i gradova (39 grbova). Sve je okruženo motivom pletera, a djelo je R. Hudoklina iz 1937.Unutrašnjost kapele uredili su poznati hrvatski kipari i slikari Vanja Radauš, Josip Turkalj, Radoje Hudolin i Mirko Stupica.

Slika 3. Ulaz u crkvu (MJ)

“Iznad kamenog oltara nalazi se drveni reljef s likom Majke Božje koja nosi dijete Isusa u naručju, rađen prema slici Gospe od Puta. Svetohranište je ukrašeno motivima starohrvatskih spomenika s križem, a stijene oko oltara urešene su mozaikom sa zlatnim zvijezdama.”

“Na lijevom i desnom bočnom zidu nalaze se freske – rad G. M. Stupice. Desna freska prikazuje gradnju i predaju crkve Gospi. U ambijentu Sljemena, s kojega se iz daljine vidi i zagrebačka katedrala, nalazi se mnoštvo puka odjevenog u narodne nošnje, a pred svima se nalazi isusovac p. Müller, koji predaje maketu sljemenske kapele Gospi. Na lijevom bočnom zidu nalazi se slika „Krista u hrvatskoj povijesti“. Na njoj su prikazane znamenite ličnosti iz hrvatske povijest, okrenute prema Kristu s križem, kojemu se klanjaju.”

Slika 4. Oltar u crkvi (MJ)

Župa je osnovana 3. kolovoza 1963. za potrebe planinara, turista, gostiju Tomislavova doma i za bolesnike u bolnici Brestovac. Župa je turistička jer nema trajno nastanjenih vjernika nego samo planinari i turisti. Jedina Hrvatska župa u kojoj se ne umire – nema ni groblja ni matice umrlih. Ima samo krštenja i vjenčanja. Nedjeljom i blagdanom mise su u 10 i 12 sati.

Slika 5. Strop u Sljemenskoj crkvi (MJ)

U kapelici se vikendom redovito održavaju mise, a najposjećenije su mise na godišnje proštenje – nedjelja nakon 15. srpnja (Gospa Karmelska) i božićna polnoćka.

Crkvica je obnovljena, uređen je prilaz crkvi, izgrađene su “Gospine stube” i uređen okoliš (“Gospin perivoj”). U božićno vrijeme, u drugu nedjelju dočašća, otvaraju se “Šumarske jaslice”.

Slika 6. Sljemenska gospa (MJ)

Spomen dan Majka Božja Sljemenska  je 20. srpnja kada su mise u 10 i 12 sati.

Zbog izrazitih kulturno-povijesnih, arhitektonskih i ambijentalnih vrijednosti službeno je zaštićena kao kulturno dobro (Z-2392).

Izvori: stranica župe, Petar Lubina: Marijanskom Hrvatskom

Mi Hrvati, od stoljeća sedmoga (crtice)…

 

 

Skip to content