I U MOM GRADU VUKOVAR SVIJETLI: Trpinjska cesta

  • Written by:

Trajni plamen ljubavi u stihu i prozi srednjoškolci i osnovci naše županije šalju gradu heroju na Vuki i ravnokotarskoj heroini

VUKOVAR – TRPINJSKA CESTA

Bitka za Vukovar bila je najveća i najkrvavija bika u Domovinskom ratu. To je bila opsada koja je trajala 87 dana. Svake se godine obilježava godišnjica tragične bitke za Vukovar.

Vukovar je grad koji čine hrabri ljudi, to je grad koji je 1991. godine odolio napadima jačeg, doživio je sudbinu gradova koji su ostali zapisani u povijesti ratova borbi za slobodu. Osamostaljenjem Republike Hrvatske 1991. godine došlo je do otvorene agresije Srbije na Vukovar i Hrvatsku. Nakon što je većina Srpskog stanovništva pobjegla iz grada, počela je bitka za Vukovar, u kojoj su hrvatske snage branile grad protiv JNA, srpskih četničkih i drugih paravojnih postrojba i srpske vojske. Dana 10. listopada 1991. počeo je najveći napad na Vukovar. Srpske su granate sravnile grad sa zemlje. Bili su jači u ljudstvu i tehnici. U borbama u Vukovaru poginulo je jako puno ljudi i civila koji su završili u logorima u Srbiji. Nakon tri mjeseca ogorčenih borbi, Vukovar je 18. studenoga 1991. pao u srpske ruke. Imala je jedna važna cesta, to je Trpinska cesta, na kojoj su hrvatski vojnici najviše tenkova oborili i oklopnih vozila i tako obranili ulazak u Vukovar.

Trpinska cesta je radi toga i dobila i naziv groblje tenkova. Vukovarska je bolnica od 2. svibnja 1991. u hitnoj službi medicinskog centra Vukovara zbrinjavani su i ranjenici iz Borovo Sela. A srpski agresor počeo granatiranje 15. kolovoza 1991. godine. Zrakoplovi tzv. Jugoslavenske narodne armije bolnicu su po prvi put bombardirali 24. kolovoza 1991. i to je trajalo sve do 18. studenog 1991. U bolnici je bilo zbrinuto četiri tisuće ranjenika. Tada je na bolnicu svakodnevno padalo prosječno oko 700 granata. Liječnici su radili i noć i dan, bez dovoljno lijekova, struje, hrane i vode. Godine 1996. počeli su pregovori o povratku Vukovara pod hrvatsku vlast. Lokalna je samouprava u Vukovaru počela djelovati tek sredinom 1997. godine. Vlak mira je 8. lipnja 1997. godine stigao iz Zagreba u Vukovar. Sastavljen od 21 vagona iz svih hrvatskih županija.

Hrvatsko podunavlje je mirno vraćeno u Republiku Hrvatsku 15. siječnja 1998. I od tada se mnogo radi na obnovi grada i vraćanju stanovnika. 18. studenog dan je sjećanja na žrtve u Vukovaru.

Učenica.Petra Bilčić, 8. b
Mentor: Ilija Protuđer, prof.
Osnovna škola Pujanki, Split

Skip to content