TwitterFacebookPinterestGoogle+

DA SE NE ZABORAVI: Washingtonski sporazum, 18. ožujka 1994.

Slika 1. Potpisivanje Washingtonskog sporazuma (Wikipedia)

Budući da je Europska zajednica bila nesposobna zaustaviti rat u bivšoj Jugoslaviji, u rješavanje takozvane „jugoslavenske krize“ uključile su se Sjedinjene Američke Države (SAD). Washingtonski sporazum bio je prvi ozbiljni korak u zaustavljanju rata, prekinut je oružani sukob između Hrvata (HVO) i Bošnjaka (Armija BiH).

Washingtonski sporazum mirovni je sporazum između bosanskohercegovačkih Hrvata i Bošnjaka, a potpisali su ga predsjednik RH dr. Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović. Dogovoreno je primirje između Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane, čime je efektivno završen hrvatsko-bošnjački sukob. Također, sporazumom je oblikovan unutarnji ustroj teritorija s bošnjačkim i hrvatskim pučanstvom, koji je preoblikovan u Federaciju Bosne i Hercegovine, pri čemu je predviđeno korištenje županijskog sustava kako bi se spriječila dominacija jednoga naroda nad drugim.

Predstavnici hrvatskoga i muslimanskoga naroda u BiH, Krešimir Zubak i Haris Silajdžić, potpisali su sporazum (Washingtonski sporazum) o uspostavi hrvatsko-bošnjačke federacije (Federacija BiH). Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman i predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović potpisali su sporazum o Konfereraciji RH i BiH. Potpisivanju sporazuma nazočio je američki predsjednik Bill Clinton.

„Washingtonski sporazum predviđen je kao prva etapa dogovora, pri čemu bi se u drugoj etapi u pregovore uključila i srpska strana. Ta je faza predviđala ukidanje Republike Srpske te ustrojavanje cjelokupne Bosne i Hercegovine po županijama, što se nikad nije ostvarilo i zapravo je odbačeno Daytonskim mirovnim sporazumom.“

 

Temeljem sporazuma zaustavljen je hrvatsko-bošnjački sukob, ali glavna politička pitanja ustroja BiH ostala su otvorena. U studenom 1995. postignut je dogovor o okončanju rata u BiH, Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini ili Daytonski sporazum. Sporazum je potpisan u Parizu 14. prosinca 1995. Nažalost, Daytonski sporazum nametnut je politički dogovor koji je nagradio agresora, a nije riješio pitanje pravednoga ustroja Bosne i Hercegovine kao države. Ni nakon 23 godine BiH ne funkcionira kao pravna država, ne poštuje se dogovor iz Washingtona (Washingtonski sporazum) niti iz Daytona (Daytonski sporazum).

 

 

Komentari