DA SE NE ZABORAVI: Sjedinjene Američke Države priznale Hrvatsku, 7. travnja 1992.

Slika 1. Zastava SAD-a

Američki predsjednik George Bush potpisao je 7. travnja 1992. u Bijeloj kući dokument o priznanju Republike Hrvatske, Republike Slovenije te Bosne i Hercegovine. Vijest o priznanju objavila je glasnogovornica Bijele kuće Judy Smith na konferenciji za novinare. SAD su bile 57. država po redu koja je priznala RH.

Interes Sjedinjenih Američkih Država bio je usmjeren na rat u Kuvajtu i raspad Sovjetskog Saveza. Također su početkom krize u Jugoslaviji podržavale opstanak Jugoslavije kao jedinstvene države. Budući da je stanje na terenu pokazalo da Jugoslavija ne može opstati i da je Europska zajednica priznala Hrvatsku, došlo je i do priznanja od strane SAD-a. Priznanje od SAD-a omogućilo je primanje u organizaciju Ujedinjenih naroda i druge međunarodne organizacije.  

SAD je priznao republičke granice triju novih država kakve su bile prije početka krize i ratnih sukoba kao legitimne međunarodne granice, nepromjenjive ratom i prisilom.  Ukinute su ekonomske sankcije, ali je embargo na uvoz oružja ostao na snazi.

 

 

Slika 2. Georg H W Bush (Wikipedia)

Nakon priznanja RH od SAD-a Republika Hrvatska je primljena u Organizaciju ujedinjenih naroda 22. svibnja 1992. godine.

 

Skip to content