Molitva – Utorak, 7. travnja

  • Written by:

Božja prisutnost
Dozivam u svijest da sam u tvojoj prisutnosti, o Bože.
I utječem se tvome nježnom srcu.
U trenucima slabosti ti si moja snaga.
U trenucima žalosti moj tješitelj.

Sloboda
Zdepasto i grbavo deblo drveta nikada ne bi povjerovalo
da može postati statua, zadivljujuće umjetničko djelo,
i nikada se ne bi podložilo dlijetu kipara,
koji svojim genijem proniče što sve može načiniti od tog debla. (sv. Ignacije)
Molim za milost da se dadnem oblikovati rukom svoga ljubljenog Stvoritelja.

Svjesnost
Gospodine, dao si mi noć za odmor i san.
Neka u mojim budnim trenucima nikada ne zaboravim tvoju dobrotu.
Pouči me da tvoj blagoslov dijelim s drugima.

Riječ Gospodnja
Iv 13,21-33.36-38
U ono vrijeme Isus, sjedeći za stolom sa svojim učenicima, potresen u duhu posvjedoči: “Zaista, zaista, kažem vam: jedan će me od vas izdati!” Učenici se zgledahu među sobom u nedoumici o kome to govori. A jedan od njegovih učenika – onaj kojega je Isus ljubio – bijaše za stolom Isusu do krila. Šimun Petar dade mu znak i reče: “Pitaj tko je taj o kome govori.” Ovaj se privine Isusu uz prsa i upita: “Gospodine, tko je taj?” Isus odgovori: “Onaj je kome ja dadnem umočen zalogaj.” Tada umoči zalogaj, uze ga i dade Judi Šimuna Iškariotskoga. Nakon zalogaja uđe u nj Sotona. Nato mu Isus reče: “Što činiš, učini brzo!” Nijedan od sustolnika nije razumio zašto mu je to rekao. Budući da je Juda imao kesu, neki su mislili da mu je Isus rekao: “Kupi što nam treba za blagdan!” – ili neka poda nešto siromasima. On, dakle, uzme zalogaj i odmah iziđe. A bijaše noć.

Pošto Juda iziđe, reče Isus: “Sada je proslavljen Sin Čovječji i Bog se proslavio u njemu! Ako se Bog proslavio u njemu, i njega će Bog proslaviti u sebi, i uskoro će ga proslaviti! Dječice, još sam malo s vama. Tražit ćete me, ali kao što rekoh Židovima, kažem sada i vama: kamo ja odlazim, vi ne možete doći.

Kaže mu Šimun Petar: “Gospodine, kamo to odlaziš?” Isus mu odgovori: “Kamo ja odlazim, ti zasad ne možeš poći za mnom. No, poći ćeš poslije.” Nato će mu Petar: “Gospodine, a zašto sada ne bih mogao poći za tobom? Život ću svoj položiti za tebe!” Odgovori Isus: “Život ćeš svoj položiti za mene? Zaista, zaista, kažem ti: Pijetao neće zapjevati dok me triput ne zatajiš.”

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:
Nakon što je ovo izrekao Isus je bio potresen u duhu pa govori: ”Zaista, zaista, kažem vam, jedan će me od vas izdati!” Zadržat ću se, što je dulje moguće, nad ovim teškim riječima i osjetit ću patnju i tjeskobu koja je morala izjedati Isusovo srce.
Poput dvanaestorice i ja se borim kako bih razumio što te riječi znače dok istovremeno slušam Isusa kako govori o svojoj proslavi.
Promatram učenike i slušam njihove hrabre riječi; razmišljam o vlastitoj promjenjivosti, o trenutcima kad moji čini nisu odražavali velike izjave. Dok priznajem svoje slabosti divim se Isusovu milosrđu i molim: Gospodine, smiluj se.

Razgovor
Dragi Gospodine, pomozi mi svaki dan
da te još više tražim.
Ispuni moje srce ljubavlju prema tebi.

Zaključak
Zahvaljujem ti Gospodine što sam mogao provesti nekoliko trenutaka nasamo s tobom.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda
i u vijeke vjekova.

Izvor: prostorduha.hr

Skip to content