HRVATSKA BAŠTINA ̶ Moderna galerija u Zagrebu

Slika 1. Zgrada Moderne galerije u Zagrebu (MJ)

Modernu galeriju osnovalo je Hrvatsko društvo umjetnosti 1905. godine, u početku u sklopu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Prijedlog o osnivanju Moderne galerije dao je Iso Kršnjavi. Članovi galerije započeli su prikupljati zbirke moderne hrvatske umjetnosti (otkupljena su djela Meštrovića i Račkoga). Muzej za umjetnost i obrt dao je nekoliko prostorija Hrvatskomu društvu umjetnosti Strossmayer, unutar kojih je Moderna galerija počela rad. Kada je godine 1919. muzej postao samostalnom ustanovom, izdvojenom iz Obrtne škole, ustupio je drugi kat svoje zgrade Modernoj galeriji, koja se otada počela naglo razvijati i obogaćivati. Prva nabavljena djela prikazana su javnosti u Muzeju za umjetnost i obrt. Prvi stalni postav uredio je Ljubo Babić, 1919. godine. Fond galerije obuhvatio je sva najvažnija imena hrvatske moderne umjetnosti.

Godine 1934. Moderna galerija seli u palaču Vranyczany na Zrinjevcu koja je napravljena 1880-ih godina prema nacrtu Otta Hofera. Radio Zagreb izravno je prenosio otvaranje koje je bilo 16. svibnja 1934. godine. Fundus Galerije sadrži najbogatiju zbirku hrvatske likovne umjetnosti novijega doba; sastoji se od zbirke slikarstva, kiparstva, medalja i plaketa te drugih umjetničkih djela, od bidermajera do najnovijih umjetničkih fenomena. Moderna galerija je jedna od najvažnijih zagrebačkih kulturnih ustanova, s fundusom od 11 tisuća umjetnina (slika, skulptura, crteža i grafika, plaketa i medalja te fotografija i novomedijskih radova).

Ima stalni postav slikarstva i kiparstva, većinom djela hrvatskih umjetnika 19. i 20. stoljeća. Riječ je o više od 750 modernih, modernijih i najmodernijih djela slikara, kipara, umjetničkih fotografa, medaljara i suvremenih autora konceptualne umjetnosti i videoumjetnosti. Galerija sadrži neke od najznačajnijih radova umjetnika tog razdoblja. Zastupljeni autori su: Vjekoslav Karas, Vlaho Bukovac, Miroslav Kraljević, Josip Račić, Milan Steiner, Vladimir Becić, Jozo Kljaković, Ferdo Kovačević, Tomislav Krizman, Celestin Medović, Mirko Rački, Milivoj Uzelac, Bela Čikoš Sesija, Slava Raškaj, Edo Murtić, Ivan Meštrović, Dušan Džamonja, Zlatko Prica, Antun Motika, Anto Jerković i mnogi drugi. U sastavu Moderne galerije danas djeluje i manja galerija “Studio Josip Račić”, u Margaretskoj ulici 3. Osim stalnoga postava u Modernoj galeriji nalazi se knjižnica, restauratorska radionica, muzejska trgovina i kafić.

Izvori: Hrvatska enciklopedija, moderna-galerija.hr, Dolores Ivanuša

Mi Hrvati, od stoljeća sedmoga (crtice)…

Dr. Marko Jukić

Skip to content