Sveti Ivan Krstitelj de’ Rossi

  • Written by:

Današnji sveti zaštitnik je Ivan Krstitelj (Giovanni Battista) de’ Rossi, talijanski svećenik, prijatelj nevoljnika i siromaha.

Rodio se 22. veljače 1698. u selu Voltaggiu (provincija Alessandria, Pijemont) kao dijete siromašnih i pobožnih roditelja. Školovao se u Genovi, a već kao trinaestgodišnji dječak došao je u Rim, gdje je njegov rođak Lorenzo de’ Rossi bio kanonik. Studirao je u glasovitom isusovačkom Rimskom kolegiju, naprije književnost a zatim filozofiju. Odlučio je postati svećenik, teologiju studirao kod dominikanaca, a zaređen je 1721. Pomogao je kod osnivanja skloništa za žene beskućnice. Djelovao je od 1731. kao kanonik u rimskoj crkvi Santa Maria in Cosmedin kao apostol mladeži, a svoj rad proširio je na sve slojeve rimskoga društva. Naročitu aktivnost razvio je među siromasima, bolesnicima, u javnim bolnicama i ubožnicama. Pučki misionar i vjeroučitelj, družio se s kirijašima, seljacima, pastirima, beskućnicima, prosjacima, prostitutkama, zatvorenicima i tamničarima. Prozvali su ga „drugim Filipom Nerijem“. Bio je krhka zdravlja, bolovao od epilepsije, pa je imao srca i za druge bolesnike. Godinama nije želio ispovijedati jer se bojao da u ispovjedaonici ne doživi epileptički napad. Kad se oslobodio toga straha, postao je glasoviti ispovjednik i propovjednik. Satima je ispovijedao, a posebno se posvetio ljudima bez naobrazbe i okorjelim grešnicima. Svojom blagošću, strpljivošćom i dobrotom privlačio je mnoge izgubljene duše.

Kako bi se što više mogao posvetiti svom poslanju, bio je oslobođen zajedničkog moljenja časoslova, na što je kao kanonik bio obvezan. Bolestan i isrcpljen, preselio je u bolnicu Santissima Trinita dei Pellegrini, gdje je preuzeo duhovnu brigu za redovnike Milosrdne braće svetog Ivana od Boga, koji su se bavili dvorbom bolesnika. Uzor mladim svećenicima, osnivač Pobožnog saveza svjetovnih svećenika, i pored svoje bolesti bio je neobično aktivan pa se njegovoj strpljivosti i svetosti divio cijeli Rim. Okružen sveopćim poštovanjem, preminuo je u Rimu na današnji dan, 23. svibnja 1764. Blaženim ga je 1860. proglasio papa Pio IX, a svetim 1881. papa Leon XIII. Posvećena su mu mnoga naselja, župe i crkve širom Italije i svijeta.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content