DA SE NE ZABORAVI: Smotra postrojbi Zbora narodne garde (ZNG-a), 28. svibnja 1991.

Slika 1. Spomen-ploča na prvo postrojavanje ZNG-a (MJ)

Hrvatskoj javnosti su prve brigade ZNG-a predstavljene pri svečanoj smotri na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici. Na svečanome mimohodu brigadama i drugim jedinicama podijeljene su zastave. Polaganje prisege na dan 28. svibnja  slavi se kao Dan Oružanih snage Republike Hrvatske (OSRH), Dan Hrvatske vojske (HV)  i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV).

ZNG-e su preteča Hrvatske vojske koja je ustrojena krajem 1991. godine.

Zbor narodne garde je osnovan temeljem odluke predsjednika Tuđmana (Odluka o ustrojstvu Zbora narodne garde) od 20. travnja 1991. godine. Zbog zakonskih i političkih razloga te su snage bile u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova. Jedinicama Zbora narodne garde zapovijedalo je Ministarstvo obrane. Zbor narodne garde je ustrojen sa zadaćom obrane teritorija i zaštita od narušavanja javnog reda i mira.

Na osnovi odluke predsjednika Franje Tuđmana, 5. svibnja započelo je ustrojavanje četiriju brigada, odnosno prebacivanje dragovoljnih pripadnika jedinica za specijalne namjene MUP-a u novoformirane jedinice ZNG-a.

btr

Slika 2. Spomenik pripadnicima 1. brigade ZNG-a, Zagreb (MJ)

Odluka je bila pravodobna jer su svakodnevno nicale nove pobunjeničke barikade, a moćna JNA uvježbavala je sustav takozvanih „tampon zona“ u kojima je navodno intervenirala za mir, no zapravo je podupirala terorističke aktivnosti. To je demonstrirala već tijekom krize u Borovu Selu.

Na velikosrpski ekstremizam Hrvatska je odgovorila predstavljanjem oružanih snaga na svečanoj smotri 28. svibnja 1991., na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici.

Dr. Franjo Tuđman je 28. svibnja 1991. godine kazao: „Mi smo miroljubiv narod, no moramo stvoriti silu jer ima onih, koji bi htjeli protiv hrvatske slobode i suverenosti Nećemo se naoružavati radi osvajanja tuđih teritorija, imat ćemo onoliko, koliko je potrebno za slobodu Hrvatske i hrvatskog naroda.“

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content