Sveti Grgur Barbarigo

  • Written by:

Današnji je slavljenik sveti Grgur (Gregorio) Barbarigo, talijanski biskup i kardinal. Rodio se 16. rujna 1625. u Veneciji kao Gregorio Giovanni Gaspare Barbarigo, potomak slavne i utjecajne mletačke obitelji.

Rano je ostao bez majke, ali imao je čestitog i pobožnog oca. Vrsni student sveučilišta u Padovi, stručnjak za građansko i crkveno pravo, kao tajnik mletačkoga poslanika Alvisea Contarinija putovao je na kongres u Münsteru, gdje je 1648. nakon Tridesetgodišnjeg rata sklopljen westphalski mir. Nastavio je studirati u Padovi, a kao Contarinijev tajnik putovao je u mnoge zemlje i gradove. Mogao je postići blistavu diplomatsku karijeru, ali je osjetio da ga u svoju službu zove dragi Bog. Završio je teologiju, a 1655. zaređen je za svećenika. Najprije je radio u papinskim uredima u Rimu i nastavio studirati pravo, crkvenu povijest i matematiku. Kad je 1656. u Rimu buknula pošast kuge, brinuo se za javno zdravstvo i uložio ogromne napore u spašavanju bolesnika i nevoljnika. Papa Aleksandar VII, kojeg je upoznao u Njemačkoj, imenovao ga je 1657. za prvog biskupa Bergama.

Sljedbenik svetog Franje Saleškog i Karla Boromejskog, nastojao je obnoviti Crkvu prema odredbama Tridentskog sabora. Obnovu klera započeo je duhovnim vježbama i proširenjem sjemeništa, a obnovu vjernog naroda pučkim misijama. Promicao je dobrotvorni i socijalni rad i u dvije godine uspio obići svih 279 župa bergamske biskupije. To ga je stajalo mnogo napora jer su putovi bili teški i neprohodni. Papa ga je 1660. imenovao kardinalom, a 1664. i biskupom Padove. Tu je dužnost obavljao na najbolji mogući način 33 godine, neumorno obilazio sve župe, poboljšao i unaprijedio kvalitetu studija na padovskom sveučilištu, osnivao tiskare i održao dvije biskupske sinode. Zalagao se za jedinstvo zapadne i istočne Crkve. Iscrpljen od napora preminuo je 18. lipnja 1697. u Padovi. Blaženim ga je proglasio 1761. papa Klement XIII, a svetim 1960. papa Ivan XXIII. Zaštitnik je mnogih naselja, učilišta, župa i crkava diljem svijeta.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content