Prof. dr. sc. Mihovil Biočić: Zadnja crta obrane tekovina revolucije i velikosrpske paradigme

  • Written by:

Prema portalu narod.hr, od 17. lipnja 2020., dio jugoslavenskih ‘’istoričara’’ (Ivo Goldstein, Tvrtko Jakovina, Hrvoje Klasić, Dragan Markovina) s još nekim  Soroševskim plaćenicima, potpisali su u Beogradu, nazovi- deklaraciju ”Obranimo povijest”! Pridružila im se i Vesna Teršelić iz ”Dokumente” i slični. Ta su imena hrvatski dio jedinstvenog jugoslavenskog tima, koji se svom snagom trudi ‘’spasiti što se spasiti još da’’ od tekovina komunističke revolucije i države koja je propala upovijesni bezdan.

U Deklaraciji navode da se u ”svim državama nastalima nakon raspada SFRJ najviše manipuliralo s poviješću Drugoga svjetskog rata. Revizionističkim postupkom iz povijesti su izbačene znanstvenom metodologijom utvrđene činjenice, a u nju su unesene one za koje nema podloge u povijesnim izvorima. Time se u našim društvima brišu jasne moralne koordinate, gubi se granica između fašizma i antifašizma…” 

Ovi ‘’istoričari’’  ne razumiju ili zbilja neznaju ili se prave da ne znaju, da je potrebna revizija  komunističke totalitarne, jednoumne povijesti!  Pravi znanstvenici znaju da je bez revizije povijesna znanost mrtva! Tako američki povjesničar James M. McPherson kaže:  ”revizionizam je životna snaga povijesne znanosti, a interpretacije prošlosti podliježu promjenama u skladu s novim dokazima. Bez revizije povijesti,  povijesna je znanost mrtva.”

Doista treba imati debeo obraz i pripisivati ”revizionistima” upravo ono što su ti ”istoričari” i njihova ”poštena inteligencija”, pod dirigentskom palicom amoralne komunističke partije, radili 50 godina pa i danas!  Kako ih nije stid govoriti o znanosti, čije postulate svojim radom nikada nisu poštivali, napose kad govorimo o povijesti dvadesetog stoljeća! Deklaraciju su nazvali ”Obranimo povijest”! Pitam se od koga? Drugovi dragi od vas, od vas je treba obranit, jer ste je zagadili i krivotvorili do neprepoznatljivosti!

Kako, primjerice, Tvrtko Jakovina može objaviti u Globusu i u Glasu Istre: ”Ako ste etnički Hrvat, glasni nacionalist i mrzite Srbe, možete lagati pa čak i ubiti za Hrvatsku” (https://narod.hr/hrvatska/tvrtko-jakovina-tvrdi-ako-ste-etnicki-hrvat-glasni-nacionalist-i-mrzite-srbe-mozete-lagati-pa-cak-i-ubiti-za-hrvatsku). Takva izjava ne doliči ni huliganu a kamoli znanstveniku koji je profesor na fakultetu!  Za Hrvoja Klasića, Tito nije diktator i nije kriv za gotovo ”biblijski” genocid nad hrvatskim narodom, i ne samo hrvatskim! Tita nitko u Jugoslaviji nije smio kategorizirati osim u heroje, ali su ga svjetski znanstvenici i instituti smjestili na deseto mjesto krvnika dvadesetog stoljeća. Neistine i nebuloze koje Klasić navodi, govore najviše o njemu i njegovoj mržnji prema svemu što nije utemeljeno na agitpropovskim lažima (https://narod.hr/hrvatska/tko-je-hrvoje-klasic-povjesnicar-za-kojeg-tito-nije-diktator-tudman-je-partizan-s-dna-kace-a-na-bleiburgu-su-ubijani-neprijatelji-drzave).

O Draganu Markovini najbolje bi bilo ne govoriti, jer su njegove izjave odurne i rasističke – prema Hercegovcima, muslimanima, kršćanima i pripadaju samo u radove i djela primitivnog Agitpropa i kategoriju govora mržnje (https://narod.hr/hrvatska/video-sjecate-li-se-izjava-dragana-markovine-dalmatinci-maliciozno-podli-ljudi-a-splitu-zivi-hercegovacki-sljam; https://www.maxportal.hr/premium-sadrzaj/video-dragan-markovina-sef-nove-ljevice-prostacki-vrijeda-muslimanke-i-krscane/).

”Znanstvenik” posebnog kova je zasigurno prof. Ivo Goldstein, koji svoju ”znanost ”  prosipa u sučeljavanju s istomišljenicima po tribinama i intervjuima gdje god ga pripuste. Izdaje knjige koje se onda u glavnim medijima glorificiraju a da se nikad nije suočio sa znanstvenicima koji opovrgavaju njegov rad, koji argumentirano dokazuju da ne govori istinu, primjerice o Jasenovcu i sl. Josip Jurčević, Blanka Matković, Stjepan Razum, Josip Horvat, Stipe Pilić i dr., objavili su brojne radove u kojima opovrgavaju mnoge dosadašnje ”istine” velikosrpske i jugopromiđbe, ali Goldstein osim etiketiranja ,nema znanstvenog odgovora!  Treba se prisjetiti što su o njegovu radu rekli kompetentni znanstvenici:

Prof.dr.sc.  Miroslav Brandt, mentor Ive Goldsteina u knjizi ”Život sa suvremenicima”, Zagreb 1996., str. 190-191, navodi, a to Goldsteinu treba stalno ponavljati:  ‘’Pokazalo se da temu dubinski uopće ne razumije, ali se veoma mnogo trudio da u časopisima objavljuje sitne priloge, da bi imao (kako bi sam govorio) što više publiciranih naslova. Neke od njih pokazivao mi je unaprijed, a kod jednog od njih ustanovio sam da u bilješkama navodi ne samo pisce i djela koje nije pročitao, nego i pisce koji ne postoje niti su ikada postojali. Na moj prigovor odgovorio je: ‘Tako to rade svi, pa zašto ne bih i ja!’ To mi je toga čovjeka razotkrilo do kraja kao pripravna na falsificiranje i znanstveno nepoštenje, i ja sam digao ruke od njegova daljega znanstvenog razvitka.“

Dok Ivo Goldstein ovo argumentirano ne demantira, ako ima imalo znanstvenog obraza, ne bi se smio uopće pojaviti na fakultetu na kojem predaje svoju povijest!

Nadalje, naš poznati arheolog, povjesničar umjetnosti i etnolog dr. sc. Anton Zakarija u članku Crkva i politika, Marulić, br. 4, Zagreb, 2001., str. 708–710 za Goldsteinovu prvu knjigu “Bizant na Jadranu” str. 6–9 (Zagreb, 1992.) tvrdi da je “iskonstruirana, sklepana i nedozrela”.

Neven Budak u članku o knjizi Ive Goldsteina “Hrvatski rani srednji vijek”, Novi Liber, Zagreb, 1995, 511 str., Radovi, Zavod za Hrvatsku povijest, Zagreb 28 (1995.), na tridesetak stranica govori o faktografskim pogrješkama, metodičkim grješkama: “Veliki broj metodičkih grješaka ponovo pokazuje da autor znanstvenom radu pristupa površno i neoprezno. Po znanost je najopasnija njegova navika da tamo gdje nema izvora izmišlja, a onda na temelju takvih fikcija izvodi daljnje zaključke. Neupućenom se čitatelju tako može učiniti da je Goldsteinu uspjelo otvoriti čitav niz dosada neobrađenih tema, pa čak i riješiti niz problema, dok je pri tome, zapravo, riječ o znanstvenoj fantastici.”. U zaključku Budak konstatira da je knjiga – promašaj! Dakle i Budak potvrđuje Brandtove tvrdnje!

Znanstveni savjetnik Jure Krišto u dva članka se osvrće na Goldsteinovu knjigu Holokaust u Zagrebu. U članku “Još jedanput o knjizi Holokaust u Zagrebu”, Časopis za suvremenu povijest, Zagreb, 34/2002, br. 3, str. 961–985., raspravu završava ovako: „Bilo bi ipak pogrešno zaključiti da je knjiga Goldsteinovih beskorisna. Treba je koristiti kao i mnoge druge koje su bile napisane u vrijeme komunističke dominacije u historiografiji, tj. preuzeti dokumente, a odbaciti interpretaciju.”

Dr. sc. Vladimir Geiger, znanstveni savjetnik, napisao je osvrt na knjigu Ive Goldsteina „Hrvatska 1918 – 2008: Niz otvorenih pitanja“, Vijenac, 397, 21. 5. 2009. Geiger kaže: “Predaleko bi nas odvelo nabrajanje svih činjeničnih pogrešaka i interpretacijskih improvizacija u ovoj Goldsteinovoj knjizi, koju su skloni mu mediji, bez zadrške, nazvali ”kapitalnim djelom”. Ukratko, Goldstein je najnoviju sintezu suvremene hrvatske povijesti, barem što se tiče prikaza slučaja Bleiburg i sudbine Folksdojčera, napisao prema ideološkoj matrici koja mu je bliska s nizom „kapitalnih” činjeničnih i interpretacijskih grešaka i sve sklepao poprilično površno i na brzinu.”

Zanimljiv je i Geigerov tekst “Goldsteineov kompendij neznanja” objavljen u Hrvatskom slovu u brojevima: 789, 4. lipnja 2010.; 790, 11. lipnja 2010. i 791, 18. lipnja 2010, gdje zaključuje: ”Goldsteinovi radovi školski su primjer kako se ne treba i ne smije pisati. Navedimo samo najslikovitije (čitaj: najtragičnije) primjere.” (http://www.hkv.hr/razgovori/11851-akademik-peari-goldstein-nije-u-hazu-zbog-nestrunosti-a-ne-antisemitizma.html).

Današnji znanstvenici poklonici propalog sustava, trebali bi shvatiti da je nestala zaštita svemoguće partije, koja je stajala iza svojih kadrova i štitila ih od neugodnih pitanja. Ovaj put, čini mi se, rade za ciljeve Memoranduma 2, a to je za opstojnost hrvatske države vrlo opasno!

Ako bi se ipak držali svojih proklamiranih točaka u Deklaraciji, onda bi ovi ”istoričari”  morali postati revizionisti i sa svojim srpskim kolegama, korigirati njihov broj ubijenih u Jasenovcu, morali bi temeljem popisa stanovništva utvrditi koliko kojeg naroda nedostaje ili je više nakon II. svjetskog rata u Jugoslaviji, morali bi utvrditi da je Vuk Stefanović Karadžić lupež hrvatske kulture i jezika, da dubrovačka književnost nije srpska, da je Velikosrpski plan od početka XIX. st. zločinački prema svim susjedima ondašnje države Srbije, posebno prema manjinama i Židovima! Hoće li njihovi srpske kolege priznati srbočetničku agresiju na Hrvatsku i BiH i postojanje srpskih koncentracijskih logora 91.-95.?

Potpisnici  Deklaracije ”Obranimo povijest” trebaju znati da su sve točke koje su iznijeli u Deklaraciji, apsolutna negacija svega što su do sada radili! Iskopali su jamu u koju su sami upali! Tu im je poruku poslao prof. Matko Marušić, analizirajući po točkama sve njihove postavke (https://narod.hr/hrvatska/prof-dr-sc-matko-marusic-povjesnicari-protiv-revizionizma-kopali-jamu-povjesnicarima-koji-razotkrivaju-njihove-lazi-pa-sami-u-nju-upali).

Gospodo, gotovo je sa „zajedničkim“ jezikom, gotovo je s krađom hrvatske kulturne baštine, gotovo je s dopisivanjem srpskih i partizanskih zločina hrvatskome narodu, gotovo je s vašim krivotvorinama, gotovo je sa zajedničkim udžbenicima, gotovo je! Vaše je zablude i falsifikate razotkrila i Europa i to vam je objavila u nekoliko Deklaracija! To što ne priznajete europske Deklaracije, dokaz je vašega  znanstvenog i ljudskog nepoštenja , vašeg opiranja budućnosti bez totalitarizma! Vi ste prošlost samo to još neznate!

Prof.dr.sc. Mihovil Biočić

Skip to content