SEDAM PJESAMA POVODOM SPOMENDANA SVETOGA IGNACIJA LOJOLSKOG

  • Written by:

Posljednjeg dana mjeseca srpnja Katolička Crkva slavi spomendan svetoga Ignacija Lojolskog (1491. – 1556.), utemeljitelja Družbe Isusove (isusovaca).

Povijest Družbe je od početka bila obilježena nastojanjem oko obrane papinstva i nauka Katoličke Crkve, pružanjem vjerske poduke i ostalim oblicima odgojno-obrazovnog rada, znanstvenom djelatnošću, misionarenjem i evangelizacijom, mučeništvom, mladenačkim žarom i čistoćom srca, pobožnošću Srcu Isusovom te svakodnevnom rasploživošću za Boga i njegov plan za svijet, a kojoj je osobiti uzor Djevica Marija.

Sveti Ignacije Lojolski svoju je duhovnost gradio na temeljima vojničkoga mentaliteta u kojem je kao baskijski plemić i vitez bio stasao. Njegova je duhovna strategija usmjerena na pobjedu Božje volje i želje za svijet. Tradicionalno isusovačko geslo glasi: „Sve na veću slavu Božju“ („Omnia ad Maiorem Dei gloriam“). Ignacijanska duhovnost, čiji su postulati utkani u sadržajem nevelike, ali utjecajem dalekosežne Ignacijeve „Duhovne vježbe“, oblikovala je i brojne hrvatske znanstvene, kulturne i duhovne velikane kakvi su npr. bili Bartol Kašić, Ivan Gundulić, Josip Ruđer Bošković, blaženi Ivan Merz, Ante Gabrić i Petar Perica.

Povodom spomendana svetoga Ignacija Lojolskog (31. srpnja) Hrvatska udruga Benedikt na svom portalu objavljuje sedam pjesama Petra Eleza. Riječ je o pjesmama „Da Tebi hvalu kažem“, „Svetac i njegova bitka“, „Pater Toma Zdelarić dava upute puku harvackomu o dvi horugve“, „Svjetlo riječi“, „Pregazih gorskih potoka brzace“, „Očeva ljubav“ i „Ignacijev Getsemani“. Nadahnuće za spomenute pjesme proistječe iz autorovog štovanja svetoga Ignacija Lojolskog i drugih „isusovačkih“ svetaca i zaslužnika, kao i iz duhovnog iskustva, stečenog tijekom višegodišnjeg obavljanja ignacijanskih duhovnih vježbi u svakodnevici, u organizaciji Zajednice „Injigo“.

Prvih šest pjesama objavljene su u drugoj po redu autorovoj stihozbirci: „Da Tebi hvalu kažem“ iz 2020. godine (izdavač: „Ogranak Matice Hrvatske u Vukovaru“). One su, osim svetom Ignaciju, posvećene i drugim isusovcima: svetom Robertu Southwellu, engleskom pjesniku i mučeniku za vjeru iz vremena progona katolika u elizabetanskoj Engleskoj, svetom Ivanu Franji Regisu, francuskom pučkom misionaru i humanitarnom djelatniku te o. Anti Gabriću, poznatom hrvatskom misonaru u Indiji. Pjesma „Pater Toma Zdelarić dava upute puku harvackomu o dvi horugve“ se posredstvom Tome Zdelarića, prvog hrvatskog isusovca, referira na poznato Ignacijevo „Razmatranje o dvije zastave („horugve“).

Sedma je pak pjesma („Ignacijev Getsemani“) novijeg postanja i do sada nije objavljivana. Nadahnuta je pričom o Ignacijevom obraćenju nakon teškog ranjavanja u bitci kod Pamplone 1521., odnosno njegovim hodočašćem u Benediktinsku opatiju Montserrat i poznato svetište Majke Božje Monserratske u Kataloniji te gotovo jednogodišnjim asketskim životom kojim je potom živio u špilji nedaleko od grada Manrese, također u Kataloniji.

Petar Elez, rođen je 1978. u Vukovaru. Do sada je objavio dvije zbirke pjesama: „Kamen srce“ i „Da Tebi hvalu kažem“. Kao član Predsjedništva Ogranka Matice Hrvatske u Vukovaru aktivno je, povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 2019., surađivao s Hrvatskom udrugom Benedikt u kontekstu programa manifestacije: „I u mom gradu Vukovar svijetli“.

 

DA TEBI HVALU KAŽEM

sv. Ignaciju Lojolskom

Da Tebi hvalu kažem,
da služenju se učim,
da svoju dušu spasim…

Dok svakodnevno važem,
dok svakodnevno lučim,
da čujem što mi veliš…

Da u Tebi se skrasim…

Da bude kako želiš… 

Petar Elez

Skip to content