DA SE NE ZABORAVI: Pokolj u Kusonjama, 8. rujna 1991.

Slika 1. Spomen-ploča u Kusonjama (mj)

8. rujna 1991. godine, 20 pripadnika „A“ satnije s improviziranim oklopnim vozilom ulazi u selo Kusonje, upadaju u zasjedu i u borbi pogiba 13 pripadnika, a 7 je bilo zarobljeno. Zarobljene vojnike vezali su žicom, mučili ih te naposljetku smaknuli. Tijela su otkrivena potkraj siječnja 1992. godine. Ratni zločin za koji nije nitko odgovarao!

 

Slika 2. Kapelica na mjestu spomen-obilježja u Kusonjama (mj)

Snimljen je i dokumentarni film Priča o zlatnom lančiću koji prikazuje tragičnu obiteljsku priču unesrećene majke, kada je pri ekshumaciji i identifikaciji žrtava, prepoznala sina po zlatnom lančiću i križu kojeg je nosio oko vrata.

Snimljen je (2014. godine)  i igrani film Broj 55 (naslovljen po kućnom broju kuće u kojoj su stradali hrvatski branitelji) redatelja Kristijana Milića. Film je iste godine bio apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala na kojemu je, osim Velike zlatne arene za najbolji film, osvojio još 7 zlatnih arena (za najbolji film, režiju i scenarij, montažu, specijalne efekte, masku, scenografiju, kostimografiju).

Novi zločin dogodio se u Kusonjama 8. rujna 1993. (dvije godina poslije).

 

Slika 3. Prostor pored kapelice (MJ)

Na istome mjestu gdje je 20 hrvatskih branitelja poginulo, napravljeno je spomen-obilježje. Prigodom druge obljetnice odavanja počasti i postavljanja spomen-vijenca, eksplozijom podmetnute nagazne mine poginule su tri osobe, a 11 ih je ozlijeđeno. Žrtve ovog zločina bile su majke okrutno smaknutih hrvatskih branitelja i hrvatsko vojno-policijsko osoblje koje je postavljalo vijenac. Događaj su dokumentirale i televizijske kamere. Glavni krivac za ovaj zločin je UNPROFOR jer nije osigurao mjesto tragedije.

Ovaj zločin je jedan od mnogobrojnih zločina koje su uradili pobunjeni Srbi i četnici.

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content