Sveti Petar Claver

  • Written by:

Današnji sveti zaštitnik Petar Claver (Pedro Claver Corberó) rodio se 26. lipnja 1580. u katalonskom naselju Verdú (kotar Urgell, provincija Lleida).

Sin naprednih seljaka, studirao je na sveučilištu u Barceloni i u isusovačkom kolegiju u Palmi (Mallorca). U Tarragoni je 1602. stupio u Družbu Isusovu. Pod utjecajem svetog Alfonza Rodrigueza, vratara kolegija u Palmi, postao je 1610. misionar u Južnoj Americi (misija Nova Granada u Kolumbiji), a 1616. se zaredio. U kolumbijskoj luci Cartageni više od 40 godina služio je tamošnjim crnim robovima, koji su uz neljudski postupak robovlasnika i trgovaca robljem živjeli u krajnjoj bijedi.

Posvetio im se potpuno, hranio ih, liječio, njegovao, bodrio, ispovijedao, obratio ih više od 300 tisuća na kršćanstvo i ustrajno se borio za poboljšanje njihovih životnih i radnih uvjeta na plantažama. Čudotvorac i prorok, prozvan “robom robova” i “crnačkim robom”, osnivao je i organizirao dobrotvorna društva. Preminuo je 8. rujna 1654. u Cartageni i pokopan je uz nazočnost svih žitelja grada. Blaženim ga je proglasio 1850. papa Pio IX, a svetim 1888. papa Leon XIII. Zaštitnik je robova, Kolumbije, Afroamerikanaca, Crnaca, misija, međurasnih odnosa te brojnih naselja, misija i župa diljem svijeta.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content