Molitva – Četvrtak, 10. rujna

  • Written by:

Božja prisutnost
Dragi Isuse, dolazim ti danas i trebam tvoju blizinu.
Želim te voljeti kao što ti voliš mene.
Neka me nikada ništa ne razdvoji od tebe.

Sloboda
Gospodine, dao si mi velik dar slobode.
Udijeli mi milost da mogu biti slobodan od svakoga oblika mržnje i netrpeljivosti.
Podsjeti me, Gospodine, da smo u tvojim očima svi jednaki.

Svjesnost
Kako se zaista osjećam? Bezbrižno? Turobno?
Možda sam spokojan, sretan što postojim.
Možda pak frustriran, zabrinut ili srdit.
Priznajem ono što stvarno osjećam.
Jer Bog me ljubi upravo onakvog kakav stvarno jesam.

Riječ Gospodnja
Lk 6,27-38
Isus će svojim učenicima: “Vama koji slušate velim: Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju. Onomu tko te udari po jednom obrazu pruži i drugi, i onomu tko ti otima gornju haljinu ne krati ni donje. Svakomu tko od tebe ište daji, a od onoga tko tvoje otima ne potražuj. I kako želite da ljudi vama čine, tako činite i vi njima.”

“Ako ljubite one koji vas ljube, kakvo li vam uzdarje? Ta i grešnici ljube ljubitelje svoje. Jednako tako, ako dobro činite svojim dobročiniteljima, kakvo li vam uzdarje? I grešnici to isto čine. Ako pozajmljujete samo onima od kojih se nadate dobiti, kakvo li vam uzdarje? I grešnici grešnicima pozajmljuju da im se jednako vrati.”

“Nego, ljubite neprijatelje svoje. Činite dobro i pozajmljujte ne nadajuć se odatle ničemu. I bit će vam plaća velika i bit ćete sinovi Svevišnjega jer je on dobrostiv i prema nezahvalnicima i prema opakima.”

“Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan.” “Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se. Dajite i dat će vam se: mjera dobra, nabijena, natresena, preobilna dat će se u krilo vaše jer mjerom kojom mjerite vama će se zauzvrat mjeriti.”

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:
Današnje evanđelje razvija temu onoga što uključuje Kristovo nasljedovanje. Uključuje prije svega nasljedovanje Isusova primjera. Evanđelist upotrebljava hiperbolu kako bi pojačao Isusovo učenje: nikada ne uzvratiti zlo zlim; budite dobri prema drugima ne nadajući se ničemu zauzvrat.
Čini se da je učenje u ovom odlomku neobično i nemoguće ga je slijediti. Ako međutim shvatimo značenje metafore razumijemo vrlo teške, ali realne zahtjeve evanđelja. Isus nas, naime, poziva da nasljedujemo njega, a ne one koji imaju vlast ovdje na zemlji. I za to će nam udijeliti potrebne milosti.

Razgovor
Danas, Gospodine, tvoju prisutnost nalazim u svim stvarima.
Sjedim, promatram i divim se ljepoti tvojih stvorenja.
Slušam pjev ptica.

Zaključak
Zahvaljujem ti, Gospodine, za svaki poticaj koji si mi darovao dok sam molio nad tekstom sv. Pisma.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda
i u vijeke vjekova.

Izvor: prostorduha.hr

Skip to content