Znemenite Hrvatice i Hrvati (crtice)

Znemenite Hrvatice i Hrvati (crtice)

http://www.digitalne-knjige.com/jukic5.php

 

Proslov

Crtice o znamenitim Hrvaticama i Hrvatima koji su doprinijeli nacionalnome  identitetu i očuvanju istoga svojim djelovanjem na području znanosti, kulture, umjetnosti, duhovne kulture, gospodarstva i športa, objavljene su na portalima Hrvatske udruge Benedikt i na portalu croativ.net.

   U obrani Europe i kršćanstva Hrvati su dali veliki doprinos. Također su dali doprinos u razvoju znanosti, kulture i umjetnosti. Možemo se dičiti doprinosom naših znanstvenika: Fausta Vrančića, Ivana Vučetića, Ruđera Boškovića, Nikole Tesle, Andrije Mohorovičića, nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga i mnogih drugih.

  Napisane su crtice o braniteljima hrvatskoga identiteta i katoličke vjere, hrvatskim arheolozima, povjesničarima, pustolovima, književnicima, glazbenicima i športašima. Crtice nisu biografije osoba već dio biografije i isticanje posebnosti po mišljenju autora. O pojedinim osobama koje su spomenute u crticama napisane su knjige pa su crtice samo podsjetnik na određenu osobu i njen doprinos. Veliki broj Hrvata, koji ovdje nisu spomenuti, dao je svoj doprinos na području znanosti, kulture, umjetnosti, vjere i športa.

Napomena: Objavljene crtice podijeljene su u pet cjelina: Hrvatska povijesna baština, Hrvatska kulturna baština, Hrvatska katoličko-kulturna baština, Prirodna baština Lijepe Naše i Znamenite Hrvatice i Hrvati.

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content