Molitva – Petak, 9. listopada

  • Written by:

Božja prisutnost
Dok sjedim za svojim računalom, Bog je ovdje.
Oko mene, u mojim doživljajima, mislima i duboko u meni.
Zastat ću na tren i posvijestiti si
Božju životvornu prisutnost.

Sloboda
Trebam se isključiti iz buke; izdići se iznad buke;
buke koja prekida uspostavljen odnos, koja razdvaja.
Trebam se vratiti slušanju Boga.

Svjesnost
Gospodine, dao si mi noć za odmor i san.
Neka u mojim budnim trenucima nikada ne zaboravim tvoju dobrotu.
Pouči me da tvoj blagoslov dijelim s drugima.

Riječ Gospodnja
Lk 11,15-26
U ono vrijeme pošto Isus izagna đavla, rekoše neki iz mnoštva: “Po Beelzebulu, poglavici đavolskom, izgoni đavle!” A drugi su iskušavajući Isusa tražili od njega kakav znak s neba. Ali Isus, znajući njihove misli, reče im: “Svako kraljevstvo u sebi razdijeljeno opustjet će i kuća će na kuću pasti. Ako je, dakle, Sotona u sebi razdijeljen kako će opstati kraljevstvo njegovo? Jer vi kažete da ja po Beelzebulu izgonim đavle. Ako, dakle, ja po Beelzebulu izgonim đavle po kome ih vaši sinovi izgone? Zato će vam oni biti suci. Ali ako ja prstom Božjim izgonim đavle zbilja je došlo k vama kraljevstvo Božje.”

“Dokle god jaki i naoružani čuva svoj stan u miru je sav njegov posjed. Ali ako dođe jači od njega, svlada ga i otme mu sve njegovo oružje u koje se uzdao, a plijen razdijeli.”

“Tko nije sa mnom protiv mene je. I tko sa mnom ne sabire, rasipa.”

“Kad nečisti duh iziđe iz čovjeka, luta bezvodnim mjestima tražeći spokoja. Kad ga ne nađe, rekne: ‘Vratit ću se u kuću odakle iziđoh.’ Došavši, nađe je pometenu i uređenu. Tada ode i uzme sa sobom sedam drugih duhova, gorih od sebe, te uđu i nastane se ondje. Na kraju bude onomu čovjeku gore nego na početku.”

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:
Propovijedajući ovaj tekst papa Franjo upozorava: ”Isus je došao uništiti đavla i dati nam slobodu od porobljavanja koje đavao ima nad nama. Ne radi se o pretjerivanju. Po ovom pitanju nema nijansi. Vodi se bitka u kojoj je spasenje u pitanju, vječno spasenje svih nas. Uvijek trebamo biti na oprezu, na oprezu protiv prijevare, protiv zavođenja zla.”
Papa Franjo pozvao je vjernike da razmisle čuvaju li svoja srca, svoje osjećaje milosti i prisutnost Duha Svetoga ili ”puštam li se, osjećajući se sigurno, vjerujući da sve ide dobro? Ako se ne čuvate doći će onaj koji je jači od vas.”
“Tri kriterija!” rekao je papa. ”Ne miješajte istinu. Isus se bori s vragom: prvi kriterij. Drugi kriterij: onaj tko nije s Isusom, protiv je je Isusa. Nema srednjih pozicija. Treći kriterij: budnost nad našim srcima jer je vrag oštrouman. Nikad ne bude izbačen zauvijek. Izbačen će biti tek zadnji dan.”

Razgovor
Ponekad se pitam što bih ti rekao, Gospodine, da te osobno susretnem.
Možda bih rekao: “Hvala, Gospodine”, što si uvijek uz mene.
Znam, sigurno, da je bilo trenutaka kada si me nosio i brinuo se za mene.
Kada sam tvojom snagom preživio tamne trenutke moga života.

Zaključak
Zahvaljujem ti Gospodine što sam mogao provesti nekoliko trenutaka nasamo s tobom.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda
i u vijeke vjekova.

Izvor: prostorduha.hr

Skip to content