DA SE NE ZABORAVI: Bitka za Novi Farkašić, 17. listopada 1991.

Slika 1. Karta bitke za Novi Farkašić

Od 17. do 19. listopada 1991. godine vodila se bitka za Novi Farkašić. Bila je to bitka za Zagreb.

Nakon zauzimanja Petrinje i Viduševca velikosrpski agresor, početkom listopada 1991. godine, napredovao je prema Kupi iz pravca Gline s ciljem prelaska Kupe. Plan JNA bio je preći Kupu kod Farkašića te pravcem Petrinja – Lekenik napasti Veliku Goricu, spojiti se s snagama koje su bile u vojarnama i napasti Zagreb. Tvrdnja je osnovana jer su branitelji našli zapovijed general-majora JNA Koturovića iz koje je to očito.

Snagama JNA suprostavile su se „Crne mambe“, pripadnici 2 GB Gromovi. Oni su branili selo Novi Farkašić, nanijeli neprijatelju gubitke i natjerali ga na povlačenje. Sljedećega dana, tijekom izviđanja, branitelji su vidjeli čime raspolaže agresor i shvatili da imaju dvije mogućnosti: povući se jer tu silu ne će moći zaustaviti, a druga mogućnost je bila izvršiti iznenadni napad i iskoristiti faktor iznenađenja. Malobrojna skupina „Crnih mambi“ odlučila se za iznenadni napad kada su iznenadili neprijatelja koji se povukao i ostavio dio tehnike i municije. Rezime dvodnevne bitke bio je: zaustavljanje velikosrpskog osvajačkog pohoda, zarobljena 4 tenka (2 M84 i 2 T55), puno zarobljenog oružja i opreme.

Pripadnici 1. pješačke bojne kreću u napad 22. listopada 1991. na selo Vratečko te prema Slani i Glinskoj Poljani na jednom pravcu, a prema Srednjim Mokricama i Međuračama na drugom pravcu. U toj akciji oslobođeno je desetak kilometara prostora uključujući nekoliko sela uz gubitak dva gardista. Osim oslobođenoga teritorija stvoreni su uvjeti za daljnje napredovanje koje je uslijedilo u prosincu iste godine.

Akcijom „Crnih mambi“ obranjeno je selo i spriječeno spajanje neprijateljskih snaga s vojarnama JNA (u Žažini i u Velikoj Buni). O obrani Novog Farkašića snimljen je dokumentarni film (HRT, 2017.) Boj za Novi Farkašić. Pobjeda u ovoj bitci obilježava se kao Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije.

Da je agresor uspio u svom naumu (spajanja s garnizonima JNA u okolici Zagreba, Samoboru, Karlovcu i Velikoj Gorici) Zagreb bi se našao u dometu neprijateljskoga topništva i u vrlo nepovoljnome položaju.

Dr. Marko Jukić

Skip to content