HRVATSKA BAŠTINA – Ilok

Slika 1. Grb grada Iloka –  Društvo Iločana i prijatelja Iloka (MJ)

Grad Ilok razvio se na obroncima Fruške gore, iznad Dunava. Stari kraljevski grad Ilok  najistočniji je grad Republike Hrvatske. Arheološki nalazi pokazuju da je bio naselje od mlađeg kamenoga doba do današnjih dana. Arheološka istraživanja su otkrila bogata nalazišta vinkovačke i vučedolske kulture.

Ime Ilok prvi se put spominje 1267. godine kao Ujlak (mađarski: Újlak)  ili Wylok.  Utvrda je izgrađena u 12. stoljeću, od 1332. spominju se župe u Iloku, a 1349. izgrađena je velika crkva Majke Božje.

Slika 2. Informativna tabla u Iloku (MJ)

Ilok je doživio svoj procvat u vrijeme Nikole Iločkog  (1410. – 1477.), moćnog hrvatsko-ugarskog velikaša (ban Hrvatske, Slavonije i Mačve, vojvoda od Transilvanije te kralj Bosne). Grad je bio opasan zidinama čiji ostatci se vide i danas. Status slobodnoga kraljevskog grada Ilok je dobio u 15. stoljeću, a službeni Statut grada potvrđen je 1525. godine. U razdoblju od 1526. do 1688. godine Ilokom vladaju Turci. Iločke posjede u 17. stoljeću dobiva kneževska obitelj Odescalchi koja obnavlja stari Nikolin dvorac iz srednjega vijeka, modernizira vinogradarstvo i gradi vinski podrum ispod samoga dvorca uvodeći Ilok u njegovo „drugo zlatno doba“. U 18. i 19. stoljeću Ilok je sjedište podžupana Srijemske županije, sjedište kotara te sudsko, trgovačko i sajamsko središte.

U dvorcu Odescalchi smješten je Muzej grada Iloka u kojemu su bogate zbirke: arheološka, povijesna, etnografska i zbirka umjetnina.

Na panou su navedene znamenitosti Iloka:

Slika 3. Crkva (MJ)

 

Slika 4. Iločki obrambeni bedem (MJ)

 

Slika 5. Maketa grada (MJ)

 

Slika 6. Muzej grada Iloka (MJ)

 

Iločki traminac poznat je u cijelome svijetu i dio je vinoteke engleskoga dvora, a tu su i graševina, pinot bijeli, rajnski rizling, chardonnay, frankovka i dr. Brojna iločka vina nekad i danas svojom kvalitetom osvajaju medalje i nova tržišta.

Slika 7. Iločki podrum – arhivska vina (MJ)

 Mi Hrvati, od stoljeća sedmoga (crtice)…

 Dr. Marko Jukić

Skip to content