O 100 dana Vlade druga Plenkovića građani “s margine političkoga spektra” kazali su (RTL 31. 10. 2020.):

Što su u sto dana napravili, i koje su poteze 15 hrvatske vlade na čelu s Andrejem Plenkovićem građani najviše zapamtili.

“Ne znam ništa konkretno, ali sve skupa je veliki kaos u državi…”, kaže Marijana iz Zagreba.

“Ponaša se kao da je despot u Hrvatskoj, i kojemu je sve dozvoljeno”, jasno će Melika iz Zagreba.

“Najveći doprinos vezan za epidemiju koronavirusa, i pomoć gospodarstvu, da je maksimalno urađeno”, ističe Rizak iz Rijeke.

“Po nesuglasicama predsjednika i premijera, što je sramota”, jasno će Anka iz Rijeke.

“To vam je kao da da gasite požar i tražite kanader a oni vam pošalju dva vatrogasca tako toliko je uspješna i vlada u ovih 100 dana”, kaže Zdravko iz Splita.

“Nisam zadovoljna ni sa životom, ni sa načinom kako se bave i općenito sa svime”, jasno će Tihana iz Splita.

“Jeste zadovoljni ovom vladom? Ja jesam, bila su ona vremena prije 30 godina smo mogli kuće delat, a sad nemremo”, govori Mato iz Zagreba.

“Koju bi im ocjenu dali? Jedan”, jasno će Boris iz Zagreba.

“Ocijenio bih tri, znači konstantne svađe”, govori Antonio iz Rijeke.

Tako o Vladi druga Plenkovića misle građani.

Drug Plenković je kazao: “Mi se, za razliku od drugih, stalno bavimo važnim temama, je li to zdravstvena situacija, radna mjesta, proračun, financije, gospodarstvo, razvojna strategija, europska sredstva, i nemamo vremena za trivije.”

Promašeno! A čime bi se Vlada trebala baviti ako ne proračunom, radnim mjestima, financijama, gospodarstvom, zdravstvom, razvojnim strategijama itd.?

Provladini mediji (temeljem njihovih istraživanja) ocjenili su rad Vlade u prvih 100 dana ocjenom 2,8. Ti mediji su odmah napravili usporedbu s prijašnjim vladama da bi pojačali dojam o uspješnosti Vlade!?. Sveukupna ocjena je nerealna, previsoka, jer Vlada nije napravila nikakav iskorak po pitanju strukturnih reformi budući da je postojeće stanje neodrživo i da produbljuje krizu. Vladi se za gospodarske učinke može dati ocjena iznad dva a sve ostalo je za jedinicu (pravosuđe, zdravstvstvo, korupcija, nepotizam, cenzura itd.).

Prvo što treba istaći da Plenkovićeva vlada nije odraz volje naroda, to je Vlada koja za glavnog koalicijskog partnera ima stranku koja je sljednica terorističke stranke (SDS). Ljudi koji su bili u terorističkoj stranci SDS koja je provodila srbijansku imperijalističku politiku na teritoriju Hrvatske postali su 1998. članovi SDSS-a. Neki od članova SDS-a sudjelovali su u etničkom čišćenju, kulturocidu, urbicidu i genocide na okupiranim područjima Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Na njih je primijenjen Zakon o oprostu pa nisu odgovarali za sudjelovanje u organiziranom zločinačkom poduhvatu. Ako već nisu suđeni, a trebalo ih je suditi jer su sudjelovali u počinjenju ratnog zločina, bilo bi normalno da nisu dio vlasti! To bi bio minimum pristojnosti.

Drug Plenković kaže: U prvih 100 dana izvršili smo najavljeno i okrenuti smo budućnosti

U predizbornoj kampanji drug Plenković nije najavio koaliciju s SDSS-om niti takozvanu pomirbu pa je na taj način prevario birače. Plenkovićeva pomirba s kime, s čime? Pomirba s Pupovcem, Stanimirovićem, Miloševićem je beznačajna. Današnja četnička Srbija nije za pomirbu jer da jest drugu Plenoviću bi vratili otetu dokumentaciju, kulturna dobra, otkrili sudbinu nestalih, otkrilio gdje su masovne grobnice, premještene masovne grobnice, priznali bi agresiju i platili ratnu odštetu. Tada bi se moglo govoriti o pomirbi. Suština takozvane Plenkovićeve pomirbe je u očuvanju vlasti, vlastite pozicije. Plenković želi da zaboravimo srbijansku agresiju, zločine po Hrvatskoj, da zaboravimo hrvatske žrtve u ime neke takozvane pomirbe. Kako u praksi izgleda pomirba? Njegovi koalicijski partneri izjavljuju da su hrvatske oslobodilačke operacije zločini, udruženi zločinački poduhvat, njima se želudac okreće kada trebaju doći u Knin na obilježavanje VRO “Oluja”., ali su došli zbog hrvatskih (oni kažu ustaških) kuna i položaja. To Andej naziva pomirbom!?

Drug Pupovac ucjenjuje druga Plenkovića, vrši pritisak na pravosuđe i daje izjave koje nemaju veze s pomirbom. O navedenom provladini, antihrvatski mediji, ne pišu.

Vlada se zaista ima čime pohvaliti: novim korupcijskim aferama, cenzurom, antihrvatskom politikom, lošim gospodarstvom, lošim rezultatima zbrinjavanja otpada, ponižavanjem branitelja i domoljuba itd.

 

Kaže drug Plenković: “Zdravstveni sustav obavlja sve svoje funkcije unatoč velikim naporima.” Nažalost to nije točno! To je laž! Zdravstveni sustav obavlja samo dio svojih funkcija što zbog pandemija covida-19, što zbog neprovedenih reformi. 

Veledrogerijama 1,84 milijarde kuna, rokovi plaćanja unutar 180 dana!

Nakon što se veledrogerijama isplati trećina duga počinje stvaranje novog duga do slijedeće blokade veledrogerija. Genijalno zar ne? Toga se samo genijalci mogu sjetiti!

Podsjetio je da je 5. srpnja HDZ dobio uvjerljivu potporu birača na izborima te da je u samo 18 dana formirana parlamentarna većina. Opet laž! HDZ nije dobio uvjerljivu pobjedu jer je za HDZ glasalo samo 16% biračkoga tijela! Parlamentarna većina ostvarena je s manjincima koji su izabani zahvaljujući nakoardanom izbornom zakonu. Sličnog zakona u EU nema ali europljanin Andrej to zanemaruje zbog svoje promidžbe i vlasti.

Drug Plenković se pohvalio “da je Hrvatskoj na raspolaganju iz europskih sredstva u idućih sedam do deset godina 24,2 milijarde eura”, ali je zaboravio da polovicu toga duga treba vratiti s kamatom. Hvali se drug Andrej sredstvima iz EU fondova ali zaboravlja da su sve članice dobile sredstva, da Hrvatska nije nikakav izuzetak.

Isto tako Republika Hrvatska će morati izvršiti neke uplate: “Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o financijskom doprinosu za pružanje hitne potpore unutar Europske unije za suzbijanje epidemije covida-19 u iznosu od 21,2 milijuna kuna, s obzirom na to da trenutačni iznos iz Instrumenta za hitnu potporu nije dostatan.

Samo u Plenkovićevoj Hrvatskoj: Dobili otpremnine 2,2 milijuna kuna, a radili su tri mjeseca! Piše Ivan Pandžić ponedjeljak, 2.11.2020 u 8:02

Nakon višegodišnjeg spora Županijski sud u Zagrebu presudio je da troje bivših šefova Holdinga treba isplatiti otpremnine koje se kreću od oko 716.000 do 783.000 kuna u bruto iznosu

Teško da bi se danas netko mogao sjetiti imena članova uprave Zagrebačkog holdinga koje je Milan Bandić smijenio nakon izlaska iz zatvora prije više od pet godina. 

 

Još jedan primjer bolesnog pravosudnog sustava.

 

Hoće li Vlada riješiti krize i probleme pred njom?

  • 40 posto građana smatra da Vlada ne će rješiti krizu s koronom,
  • 76 posto građana misli da Vlada ne će dobiti borbu protiv korupcije,
  • 57 posto građana misli da Vlade ne će uspješno izići iz recesije,
  • 57 posto građana misli da Vlada ne će smanjiti radikalizaciju i govora mržnje u društvu,

Tako misle građani, ali druga Plenkovića to ne zanima. Dobro kaže Melika iz Zagreba: “Ponaša se kao da je despot u Hrvatskoj, i kojemu je sve dozvoljeno”.

Dr. Marko Jukić

“s margine političkoga spektra”

Skip to content