Srpski zločin u Slunju i okolici – NE ZABORAVITI!

Slika 1. Spomenik u Slunju (MJ)

Nakon tromjesečne obrane JNA i četnici su 16. studenoga 1991. godine okupirali Slunj.

Od 1991. do 1995. ubijeno je u slunjskom kraju 297 osoba (bez  mjesta Saborskog gdje su 52 žrtve). Od tog broja 70 je žena starije životne dobi, 1 trudnica, 1 djevojka i 3 djevojčice. Ubijeno je 99 starijih muškaraca, a nisu poštedjeli ni šestomjesečnu bebu. To je ukupno 175 žrtava koje čine žene, starci i djeca. Najveći broj stradalih je u prvim danima okupacije i tijekom okupacije kada je stradalo 213 ljudi. Srbi su opljačkali imovinu slunjskih Hrvata, razorili kuće i sakralne objekte, uništili gospodarske objekte i prognali 16.000 Hrvata.

Nakon dolaska UNPROFOR-a (proljeće 1992.) stradale su u okupiranom području još 52 osobe.

Srbi povratnici ne žele kazati tko je ubijao, pljačkao, palio kuće, zapalio i razorio katoličku crkvu, uništavao groblja, sijao nagazne mine. Za počinjene zločine odgovarao je samo

 

Slika 2. Obnovljena katolička crkva u Slunju (MJ)

Nakon što su 12. studenog okupirali Saborsko, u jutarnjim satima 16. studenog 1991. JNA i srpski pobunjenici pokrenuli su iz više smjerova napad na odsječeni Slunj.

Stanovništvo iz Slunja nije moglo ići prema Karlovcu i Ogulinu pa je išlo prema Bosni. Mons. Pecić je uspio izvući preostalo stanovništvo u  pet autobusa. Iz Bosne se kasnije prebacivalo na slobodni teritorij Hrvatske. Tijekom tih povlačenja jedan broj Hrvata je završio u srpskim koncentracijskim logorima.

Tek nakon VRO“Oluja“ su se mogli vratiti u Slunj i vidjeti svoje razrušene domove.

Za zločine u Slunju te ubijenih 297 civila do sada je odgovarala samo jedna osoba, Mićo Cekinović koji je osuđen na 4 godine zatvora.

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je Zdravka Pašića zbog ubojstva liječnika Dragutina Krušića u Slunju 1991. godine. Pravomoćno je osuđen na 10 godina zatvora.

Pomirba da, zaborav ne!

Dr. Marko Jukić

 

 

Skip to content