Memento djeci stradalnicima Domovinskoga rata u Kaštel Kambelovcu

  • Written by:

Protiv izjednačavanja žrtve i agresora

U Kaštel Kambelovcu je uvijek užurbano u mjesecu studenom. Nije teško pogoditi i zašto je tako. Kambelovčani se, kao i svi Kaštelani, s pijetetom pripremaju iskazati poštovanje i zahvalnost žrtvi Vukovara i Škabrnje, simbolu naše patnje i stradanja u obrambenom Domovinskom ratu.

Okrutnom ratu kada je agresor uništavao sve pred sobom, kada je poniženje čovjeka patnika doseglo vrhunac, kada se neprijatelj ogolio u svojoj okrutnosti mržnje siguran u pobjedu. Teško se prevario. Vijeće mjesnog odbora sa svojom predsjednicom Doris Grgurin pripremaju tradicionalno prigodna zanimljiva predavanja, izložbe, paljenje svijeća, a posebnom pažnjom njeguju sjećanje na 402 stradale djece tijekom agresije na našu domovinu. Ove godine su u suradnji s KUD-om „Karol Wojtyla“ postavili umjetničku instalaciju posvećenu najmlađim stradalnicima rata. Nedavno je ovo vrijedno Kulturno umjetničko društvo postavilo scenski igrokaz „Brod“ posvećen stradaloj djeci , gostovali u brojnim gradovima Lijepe Naše. Nositelji uloga su učenici osnovci i srednjoškolci, a tekst i režija su djelo Doris Grgurin, vrijedne članice naše udruge. U Splitu su se prigodno predstavili mladoj publici u Tjednu sjećanja na Vukovar i Škabrnju 2018.

S obzirom da je pošast korona pandemije značajno skratila ovogodišnje programe Tjedna sjećanja suradnja s mladima u KUD-u je bila ne samo moguća već i vrlo učinkovita. Njihovo je djelo vrlo zanimljiva instalacija s 28 žičanih cvjetova na zelenoj površini pored spomen biste biskupa Frane Franića na Brcu. Cvjetovi simboliziraju 28 djece stradale u Slavonskom brodu ali i djecu ratne žrtve diljem svijeta. Igrokaz kao i postavljena umjetnička instalacija zajedno šalju poruku odgovornima za zločine i odgovornima za nekažnjavanje zločina. Umjetnički izričaj pun simbolike postavila je Andrea Barać, članica KUD-a dok je plakat s motivom Krista djelo vukovarskoga branitelja Peđe Mišića.

„Obveza svih nas je podsjetiti javnost i odgovorne da agresori nisu kažnjeni, a najmanje što možemo učiniti je moliti za žrtve i zapaliti svijeće, a cilj i motiv našeg zalaganja je ne izjednačavati žrtve i agresora“, bila je jasna u svojoj poruci predsjednica Vijeća mjesnoga odbora Doris Grgurin na otvaranju izložbe koja uistinu plijeni pažnju svojom posebnošću. Izložba će biti otvorena šest dana za posjetitelje, odnosno do nedjelje 22.studenog. Ne propustite jedinstvenu prigodu upoznati djelo mladih i talentiranih Kambelovčana.

Hrvatska udruga Benedikt/ Margita Vučetić

Skip to content