Srpski zločin u Nadinu – NE ZABORAVITI!

Slika 1. Spomenik žrtvama u Nadinu (MJ)

Pokolj u Nadinu 19. studenoga 1991.

Dan nakon pokolja u Škabrnji, 18. studenoga 1991., u Nadinu su JNA i četnici ubili 14 hrvatskih civila. Poginula su petorica hrvatskih branitelja a tri osobe se vode kao nestale. Preživjeli seljani su protjerani, a imovina je zapaljena ili opljačkana. Nakon okupacije agresor je zapalio Nadin.  

Kada su 18. rujna 1991. počele padati prve granate na Nadin, iz mjesta su otišle mnoge žene, djeca i starci, oni koji su ostali kasnije su ubijeni. JNA i četnici su napadali Nadin projektilima iz daljine. 2. listopada su napadali iz Lišana, Raštevića, Korlata, Biljana Donjih i pokušali su tenkovski pješački napad. Napad je odbijen, tri tenka su uništena, ali su poginula dva branitelja, Tonči Šembera i Omer Brzoja.

Dana 18. studenog Nadin i Škabrnja su napadnuti višecjevnim raketnim bacačima, minobacačima, topovima i tenkovima. Nažalost, oni koji su ostali su masakrirani. Branitelji i civili su se povukli, jer nisu imali nikakva izgleda. Bili su u okruženju iz kojega su se uspjeli izvući kroz neprijateljske položaje. Cijelo mjesto bilo je opljačkano i spaljeno.

U središtu Nadina podignut je spomenik žrtvama srpske agresije. Spomenik je izgrađen po projektu zadarskog akademskog kipara Dragana Kwiatkowskog. Na kamenoj ploči uklesana su imena 22 nadinske žrtve koje su masakrirane dan nakon pokolja u Škabrnji. U Nadinu je 19. studenog 1991. ubijeno 14 civila i petorica hrvatskih branitelja, a troje civila vode se nestalima. Najmlađa žrtva imala je 20 godina, a tri najstarije žrtve 82 godine.

Zadarska policija je tek 16. lipnja 2011. podigla je kaznene prijave protiv Tripka Čečovića, zapovjednika 180. motorizirane pješačke benkovačke brigade vojske t.zv. RSK te Zorana Lakića, zapovjednika Teritorijalne obrane Benkovca zbog ratnog zločina. Optužnicom ih se tereti da su kao zapovjednici postrojba bivše JNA i Teritorijalne obrane naredili oružano napasti Nadin.

Za srpske zločine u Nadinu nitko nije odgovarao!

Pomirba da, zaborav ne!

Dr. Marko Jukić

Skip to content