Sveta Francesca Cabrini

  • Written by:

Današnja sveta zaštitnica je talijanska redovnica Francesca Saverio Cabrini, „Mamma Cabrini“ ili „Mother Cabrini“, prva američka građanka koja je proglašena sveticom.

Rodila se 15. srpnja 1850. u talijanskom gradiću Sant’Angelo Lodigiano (provincija Lodi, Lombardija) kao deseto dijete pobožne seljačke obitelji koja se bavila uzgojem trešanja. Pokušala se zarediti s 18 godina, ali zbog krhkog zdravlja nije uspjela. Završila je 1868. učiteljsku školu koju su vodile Kćeri Presvetog srca Isusova. Radila je od 1874. kao nadstojnica i učiteljica u djevojačkoj školi sirotišta “Kuća providnosti” u Codognu. Redovničke zavjete položila je 1877, a 1880. osnovala je družbu sestara Misionarki Presvetog srca Isusova, posvećenu brizi za siromašnu djecu u školama i bolnicama. Željela je djelovati kao misionarka u Kini, ali na prijedlog pape Leona XIII. otišla je u Ameriku s još šest sestara. Stigle su u New York u proljeće 1889, a Francesca je ubrzo postala majkom talijanskih iseljenika. Bez predaha je osnivala bolnice, škole, đačke domove i ubožnice u najvećim američkim gradovima, u New Yorku, Chicagu, New Orleansu, Los Angelesu i mnogim drugim naseljima, a njezina se djelatnost proširila i na Latinsku Ameriku i Europu. Zdušno je pomagala ne samo američkim Talijanima nego i svim ostalim nevoljnicima. Naročitu brigu vodila je o zatvorenicima, među kojima je bila posebno omiljena. Oni su u Chicagu sestrama Mamme Cabrini kupili konja i kola, a u newyorškom Sing Singu posvetili su joj posebnu knjigu sa svojim potpisima. Slala je svoje sestre i na vrele plantaže američkog Juga i u hladne rudnike američkog Sjevera. U njezinim školama jednaka pažnja posvećivana je vjeronauku kao i prirodnim znanostima, ali i razvoju sporta.

Bila je prava moderna svetica koja se u slobodno vrijeme zabavljala, smijala i kartala sa svojim sestrama. Znala je satima probdjeti na koljenima pred Presvetim Sakramentom u razmatranjima o milostima Srca Isusova, kojem je posvetila svoju kongregaciju. Američkom državljankom postala je 1909. U trenutku Francescine smrti njezina družba brojila je više od 2 tisuće sestara u 70 kuća. Preminula je na današnji dan, 22. prosinca 1917, u Chicagu. Pripisuju joj se mnoga čudesa. Prva je građanka Sjedinjenih Američkih Država koja je proglašena svetom. Blaženom ju je 1938. proglasio papa Pio XI, a svetom 1946. papa Pio XII. Zaštitnica je iseljenika, useljenika, siročadi, upravnika bolnica i bolesnika od malarije. Njezinim imenom nazvana su mnoga učilišta, ustanove, bolnice, župe, crkve i kapele širom svijeta, naročito u Americi.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content