Molitva – Utorak, 29. prosinca

  • Written by:

Božja prisutnost
Gospodine, tu si i uvijek čekaš na mene.
Neka nikada ne budem prezaposlen da ne bih mogao
naći vremena i biti s tobom.

Sloboda
Molim za milost vjere
u sve ono što bih mogao biti i učiniti
kada bih se samo predao Bogu, onome koji sve stvara iz ljubavi,
da me nastavi stvarati, voditi i oblikovati.

Svjesnost
Pitam se, što danas osjećam u sebi?
Jesam li možda umoran, pod stresom ili izvan forme?
Ako išta od toga postoji u meni,
mogu li pokušati odbaciti te brige koje me uznemiruju?

Riječ Gospodnja
Lk 2,22-35
Kad se po Mojsijevu Zakonu navršiše dani njihova čišćenja, poniješe Isusa u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu – kao što piše u Zakonu Gospodnjem: Svako muško prvorođenče neka se posveti Gospodinu! – i da prinesu žrtvu kako je rečeno u Zakonu Gospodnjem: dvije grlice ili dva golubića.

Živio tada u Jeruzalemu čovjek po imenu Šimun. Taj čovjek, pravedan i bogobojazan, iščekivaše Utjehu Izraelovu i Duh Sveti bijaše na njemu. Objavio mu Duh Sveti da neće vidjeti smrti dok ne vidi Pomazanika Gospodnjega. Ponukan od Duha, dođe u Hram. I kad roditelji uniješe dijete Isusa da obave što o njemu propisuje Zakon, primi ga on u naručje, blagoslovi Boga i reče: “Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem svih naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga.”

Otac njegov i majka divili se što se to o njemu govori. Šimun ih blagoslovi i reče Mariji, majci njegovoj: “Ovaj je evo postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan – a i tebi će samoj mač probosti dušu – da se razotkriju namisli mnogih srdaca!”

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:
Šimun, koji je bio pravedan i pobožan, ušao je u Hram vođen Duhom. Duh mu je otkrio da će vidjeti Gospodina Mesiju prije svoje smrti. Bio je starac, ali onaj koji se radovao novoj eri. Prepoznao je Isusa kao obećanog Spasitelja svih naroda. Šimun je uzeo dijete u naručje hvaleći Boga. Svi su mu se snovi sada ispunili – kao sluga bio je zadovoljan da ide u miru.
Šimun mi pokazuje kako dočekati Isusa i zahvaliti Bogu na daru ovog djeteta. Njegova je poruka o budućnosti, poruka koja slavi Izraela. Molim da prepoznam Isusa kao svog Spasitelja i da ga još potpunije primim u svoj život. On je objava Boga i obećanje buduće slave.

Razgovor
“Budni budite i bdijte.”
Tvoje su riječi upućene učenicima prije muke i smrti.
Znam, Gospodine, da ćeš ostati uz mene i
bdjeti nada mnom sve dane života moga.

Zaključak
Zahvaljujem ti Gospodine što sam mogao provesti nekoliko trenutaka nasamo s tobom.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda
i u vijeke vjekova.

Izvor: prostorduha.hr

Skip to content