Hrvatska udruga Benedikt donirala pomoć stanovnicima Petrinje

  • Written by:

„Lijepo je dijeliti Radost s radosnima, a još je ljepše, upravo rajski lijepo, dijeliti bol s bolnima i žalost s žalosnima.“ – sluga Božji otac Ante Gabrić

Svjedočili smo nizu razornih i katastrofalnih potresa koji su pogodili Petrinju, Sisak, Glinu i mnoga okolna manja mjesta, sela i zaseoke, a u najjačem od njih živote je nažalost izgubilo sedam osoba. Čim smo postali svjesni toga da su tisuće obitelji ostale bez krova nad glavom, bez vode i hrane, vani na hladnom i mokrom nismo ni trenutka dvojili već smo pokrenuli akciju prikupljanja pomoći za naše drage i dobre ljude u potresom pogođenim područjima.

Ljudi ogromna srca u velikom broju podržali su našu akciju te smo u samo dan i pol napunili prostorije naše udruge hranom, higijenskim potrepštinama, toplom odjećom i obućom te mnogim drugim stvarima koje su sada potrebne najugroženijima.

Jedna grupa članova predvođena predsjednikom Hrvatske udruge Benedikt dr. Vidom Popovićem napunila je kombi prikupljenom pomoći i u subotnje jutro, 02.siječnja krenula prema Petrinji. Prolazeći kroz Glinu, Prekopu, Marinbrod, Goru, Župić, Novo Selište i gledajući kuće, ljude i prirodu čovjek se zapita gdje se nalazi i što nas je to snašlo. Dolaskom u Petrinju osjetili smo još veću tugu i bol gledajući porušeni centar grada, urušene krovove i bespomoćne ljude ispred svojih kuća. S druge strane osjetili smo neizmjeran ponos jer smo vidjeli stotine pa čak i tisuće osobnih automobila, kombija i kamiona iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva koji su prikupili pomoć i došli u Petrinju te ostala mjesta. Osjećali smo se kao dio jednog velikog ranjenog srca koje još uvijek itekako snažno kuca.

U samoj Petrinji podijelili smo kutije odnosno pakete pomoći mnogim obiteljima koji su svoje porušene domove zamijenili kontejnerima, kamp kućicama ili nažalost još uvijek noći provode vani. U podjeli pomoći i dolasku do najpotrebitijih pomogli su nam oni koji su devedesetih sudjelovali u stvaranju naše države, a to su upravo hrabri i časni hrvatski branitelji iz Petrinje.

Kako se bližio trenutak našeg povratka u Split bilo nam je sve teže i jako žao što se moramo rastati s tim divnim, skromnim običnim ljudima koji su nas sve ujedinili, ali smo se rastali uz čvrsto obećanje našeg ponovnog dolaska jer to je najmanje što možemo učiniti.

„Sve je slađe kad se dijeli, kad se daje. I darovi i život. Najslađe je kad se može dati. To je poruka s Kalvarije.“– sluga Božji otac Ante Gabrić

Marijo Popović/Hrvatska udruga Benedikt

Ovako je počelo

 

 

Nastavak akcije 

 

Pakiranje kutija

 

Ukrcavanje u kombi

 

Centar Petrinje

 

 

Sa stanovnicima Petrinje

Skip to content