Srpski zločin – ubojstvo obitelji Čengić

Foto: grad Benkovac

Pripadnici srpskih paravojnih postrojbi su 18. siječnja 1992. godine u zaseoku Šašić kod Ervenika ubili obitelj Čengić (otac Drago, majka Nevenka, sin Slobodan i Goran). Slobodan je imao 11 godina, a Goran samo 4 godine. Kuća obitelji zapaljena je kao i kuće ostalih erveničkih Hrvata. Zločinci su došli u kuću obitelji Čengić te pucali po članovima obitelji. Na mjestu su ubili Dragu i sina Slobodana, a ranjena majka Nevenka je sa sinom od 4 godine pokušala pobjeći ali su je zločinci ubili u dvorištu kuće kao i dijete od 4 godine. Zločin na nedužnim civilima napravljen je iz osvete. U selu Rupe u šibenskom zaleđu su u zasjedi poginula (18. siječnja 1992.) tri pripadnika paravojnih srpskih postrojbi koji su krenuli u pljačku hrvatskih kuća. Srbi iz Ervenika su ometali i pogreb ubijenih.

Istoga dana u isto vrijeme u drugom dijelu sela druga skupina terorista koju su predvodili Nikola Travica i Željko Travica, zvani Žorž zapalili su Pajiće. Ubili su troje Hrvata, dvoje odraslih i jedno dijete. Sve hrvatske kuće su zapalili.

Zločin su počinili Slobodan Kovačević, Damir Travica i Nebojša Travica. Slobodan Kovačević, Nebojša Travica, Gojko Kovačević, Miloš Matijević, Nikola Vujanić, Nebojša Pašić i Sreten Peslać, svi iz Ervenika, bili su u „prvoj generaciji“ obučenih terorista u kampu u Golubiću kojeg je vodio Dragan Vasiljković (izvješće Ministarstva unutarnjih poslova Srbije).

Zločin su istražili pripadnici JNA jer su zločinci bili rezervisti JNA. Oni su napravili zapisnik iz kojega je vidljivo kako se zločin dogodio. Zločinci su opisali što su radili. Bili su u pritvoru u Kninu i Banja Luci. Pušteni su 1995. godine i otišli su u Srbiju. 

Okružni sud u Šibeniku je proveo postupak i osudio osmoricu optuženika na 15 godina zatvora. Suđenje je provedeno u odsutnosti jer su zločinci bili nedostupni hrvatskom pravosuđu. Damir Travica je uhićen u Velikoj Britaniji koja ga je izručila Hrvatskoj pa je jedini služio zatvorsku kaznu za počinjene zločine.

Presuda Okružnog suda u Šibeniku je postala pravomoćna 1993. godine. Hrvatsko pravosuđe nije raspisalo tjeralicu za zločincima pa ih je praktično amnestiralo!?

Izvori: Joško Buljan (Hrvatski tjednik), Petar Horvatić (narod.hr), Documenta,

www.vecernji.hr:  https://www.vecernji.hr/premium/zlocin-nad-cengicima-zgrozio-je-i-kninske-vlasti-1145212 

 Dr. Marko Jukić

Skip to content